Сторінки

вівторок, 16 грудня 2014 р.

№13. Прокляті королі: "Залізний король"

Книга №13. Прокляті Королі: "Залізний Король" 
                     Les Rois Maudits: "Le Roi de fer"

Автор: Моріс Дрюон           
            (Maurice Druon)

Країна: Франція

Жанр: історичний роман

Дата написання: 1955 р.

Загальна оцінка (від 1 до 10): 10

Варто, чи ні: варто прочитати

Настрій книги: похмуре містичне середньовіччя

Як потрапила в список: дивно, що потрапила так пізно! 

"Но судьбы человеческие свершаются не вдруг, и никому не ведомо, какому из его случайных поступков суждено дать ростки, почки, ветви.."
Не знаю, хто кого знайшов - чи я книжку, чи книжка мене :) Як би там не було, а в моїй особі Моріс Дрюон знайшов вдячного читача. Він став для мене другим Олександром Дюма. Хоча ні, це не дуже доречно і правильно так казати. Бо, власне, чому другим? Абсолютно самодостатній автор, абсолютно самодостатні книги! Менше лірики, більше жорсткості. Пройшло вже стільки років, смаки та погляди встигли декілька разів змінитися, вподобання та пріоритети стали дещо іншими, а от любов до французьких історичних романів залишилася незмінною. Похмуре середньовіччя, інквізиція, королівські династії, інтриги, фатальні збіги обставин, родові прокляття, колоритні герої на історичному фоні Франції. Я отримала шалене задоволення від читання!

Отож, частина перша: "Залізний Король". Франція під владою могутнього і розумного Філіпа Красивого. Холоднокровний, жорсткий, жорстокий - все задля блага Франції. Задля блага Франції здійснює розправу над тамплієрами та посилає на вогонь Великого Магістра Ордену Жана де Моле. В передсмертній агонії  Магістр накликає прокляття на своїх вбивць та їхніх нащадків до тринадцятого коліна. Збіг чи не збіг, але не проходить і року, як король гине за дивних обставин. Отак розв'язалась вервечка загадкових подій.. Вся влада повинна перейти до рук старшого сина Філіпа - Людовіка Сварливого.. Для Франції настають важкі часи..

<<Попередня                                   50 книг у 2014 році                                      Наступна>>

Улюблені цитати:

  • Учиться царствовать начинают с младенчества
  • Мало кому в твоем возрасте выпадает счастье посмотреть чужие страны. Учись, суй повсюду свой нос, выведывай, высматривай, умей заставить говорить другого, а сам держи язык за зубами. Остерегайся того, кто подносит тебе чару; не давай девицам больше того, что они стоят, и смотри не забывай снимать шляпу перед крестным ходом. 
  • «Как! Переплыть море, рисковать жизнью – и получить в награду за все лишь холодный кивок головой, словно ты простой слуга! Эти люди усвоили себе важные манеры, но все это чисто внешнее, а в сердце у них нет величия, они способны убить самую беззаветную преданность. Поэтому и не удивляйтесь, пожалуйста, что вас так мало любят и так часто вас предают».
  • Когда человек хвастает перед слушателями, он сам начинает себе верить..
  • Ибо, как известно, существуют женщины, чей взгляд говорит: «Я твоя, твоя с первой минуты, как тебя увидела», – но это обман, просто у них такой взгляд от природы; с тем же точно выражением глядят они на стул, на дерево, и в конце концов от них не добьешься даже поцелуя.
  • Но судьбы человеческие свершаются не вдруг, и никому не ведомо, какому из его случайных поступков суждено дать ростки, почки, ветви. Никому и в голову не могло прийти, что поцелую, которым обменялись влюбленные возле ржаного поля, суждено в один прекрасный день изменить историю Франции..
  • Призвание, склонность – так называют страсть, когда хотят ее облагородить. 
  • Каждый человек отчасти склонен думать, что мир родился вместе с ним, и мучится, прощаясь с жизнью, так как ему кажется, что вместе с ним обрываются пути Вселенной.

Немає коментарів:

Дописати коментар