Сторінки

неділю, 1 травня 2011 р.

Підгорецький замок

З Буська їдемо в Підгірці. На трасі зупиняємося, щоб сфотографувати Олеський замок та перекусити канапками і томатним соком :) Впродовж всієї нашої мандрівки нас злісно переслідують важкі дощові хмари, але поки що нам непогано вдається втеча від них :) 


Пам'ятник на високому пагорбі, який видно здалека і який неможливо залишити поза увагою - монумент бійцям Першої кінної армії. 


Здалеку виглядає досить ефектно!


А видряпавшись нагору та придивившись ближче, помічаєш іржаві штирі та покручену місцями обшивку та всюдисущі надписи а-ля "тут був Вася".


Під'їжджаємо ближче.. Бачимо перед собою неймовірної краси храм.. Ніби з античних часів.. Це - римо-католицький костел Воздвиження та святого Йосипа. Костел був побудований на замовлення Вацлава Жевуського як родова усипальниця. 


Костел має форму барокової ротонди. На аттику портика розміщені скільптури восьми святих. Дев'ята скульптура, нажаль, була зруйнована в Другій світовій війні.


Пам'ятник загиблим радянським солдатам


Липова алея, яка, власне, і веде до замку. Починається сильний вітер, який зриває з землі сухе листя і закручує його у вихорі-танці перед нами. А навколо - ні душі.. Мертва тиша, яку порушує лише шелест листя у танку. Магічне і атмосферне місце від якого віє незвіданою таємничістю. Уявляю собі, як гарно тут літом, коли дерева вкриваються зеленим листям та ароматним цвітом..


А ось і він! Підгорецький замок у всій своїй красі! Підгорецький замок (або Палац у Підгірцях) - пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу у стилі бароко, що є одним з найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Замок будувався впродовж 1635 - 1640 років за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. 


Замок має форму квадрата, сторона якого дорівнює приблизно 100 метрів. На його рогах розташовані п'ятикутні бастіони.


Замок бачив багато на своєму віку. Переходив із рук в руки, зазнавав значних руйнувань, сильно постраждав від пожежі, відбудовувався, був пограбований, слугував санаторієм для хворих на туберкульоз.. 


Замок зачинено на реставраційно-відновлювальні роботи, тож для огляду доступні лише навколишні території та фасад. А загалом замок планують перетворити на музей інтер'єрів. Подивимося, як воно буде і надіємося на краще. Бо зараз замок в дуже поганому стані..


На території підгорецькому замку знімали сцени мого улюбленого фільму "Три мушкетери" з Михайлом Боярським у ролі д'Артаньяна! За сюжетом фільму всередині мав відбуватися славнозвісний Марлезонський балет, на який королева Анна Австрійська мала вдягнути чудові діамантові підвіски.. Ех.. як же я люблю цей фільм :)


На цих сходах бився д'Артаньян з гвардійцями, що охороняли замок, пробираючись всередину. Однак, судячи з фільму, тоді ці сходи були в набагато кращому стані..


Замок розходиться по швах.. Рятуйте ж його, поки є ще що рятувати!


Вежі замку увінчують два атланти. Ось один із них


А тут другий атлант


Вигляд із тераси замку на навколишні території. А колись там розкидався неймовірної краси італійський парк з фонтанами та скульптурами..


Підгорецький замок є справжньою перлиною, не зважаючи на свій занедбаний стан. Сюди варто приїхати, тут своя, особлива атмосфера.


Важкі хмари довго ганялися за нами і дощ таки нас наздогнав. Разом зі снігом та пронизуючим вітром. Біжимо до машини. Але все ж зупиняюся на декілька секунд, аби ще раз глянути на чудовий костел та зберегти його образ на фото. 


Ми пробіглися під дощем і оцінили в повній мірі весь кайф від теплої машини, коли за вікном твориться чорт-зна-що :) 

Чудовий замок. Ми сюди ще повернемося, я у це вірю ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар