Сторінки

вівторок, 6 вересня 2016 р.

Мальмо, Швеція

От і надійшла черга до Скандинавії - батьківщини суворих та грізних вікінгів. Для нас це буде такий собі міні-тест перед мандрівкою в Ісландію. План такий: з Відня летимо до Ганновера, там беремо машину на прокат. Далі їдемо в Мальмо (Швеція), Копенгаген (Данія), Гамбург (Німеччина). Опісля знову повертаємося до Ганновера, звідки летимо до Відня. Мандрівка обіцяє бути цікавою! 

Проте перед самою поїздкою якось все валилося з рук. З поспіхом зібрали речі, спакували у валізу та поїхали в аеропорт. Вже на місці виявилося, що за валізу прийдеться доплачувати окремо - як ми цього не побачили раніше? Неприємно, але діватись було вже нікуди. З якимось таким неоднозначним настроєм зайшли на борт літака і полетіли..

І от ми в Ганновері. Дуже дешево, за 20 € на день (це ж Німеччина!) орендували дорогу, зручну, якісну і швидку ауді і поїхали досліджувати ще не досліджене нами. Симпатичні високовольтні лінії вздовж дороги.


Декілька годин їзди і ми вже у Швеції. Перше, що кидається у очі - це зелень! Якась вона тут зеленіша, яскравіша, насиченіша, чи то що. Багато-багато зелені і багато-багато жовтогарячих полів ріпаку. На фоні захмареного темного неба виглядає дуже красиво!


А зараз ми будемо проїжджати по мосту Великий Бельт (дан. Storebæltsforbindelsen). Великий Бельт - міст між данськими островами Зеландія та Фюн. Одноразовий проїзд по мосту для легкового авто коштує близько 30 €.



У 1986 році було прийнято рішення про побудову мосту, який мав замінити собою пароми. Тепер замість годинного добирання річковим транспортом, Великий Бельт можна перетнути всього за 10 хвилин.


Маяк поблизу моста


Протяжність Великого Бельту становить18 км та складається з висячого мосту, залізничного тунелю та автомобільно-залізничного мосту. Залізничний тунель має довжину 8024 м і найбільшу глибину 75 м. За своєю довжиною міст є третім у світі.


Вказівники на дорогах підтверджують - рухаємося в правильному напрямку - їдемо в Мальмо! Вже зовсім трохи залишилося..


Зараз ми проїдемось ще одним мостом - найдовшим в Європі. І задоволення це також не з дешевих - близько 45€ за автомобіль. Ересуннський міст (дан. Øresundsbroen, швед. Öresundsbron) сам по собі дуже цікавий і незвичний. Це навіть не просто міст, а проект мосту, тунелю та штучного острову. З нашої сторони (з Данії) прект починається Ересуннським тунелем, довжиною 4050 м, значна частина якого знаходиться під водою (3510 м). Тунель пов'язує Данію з штучно побудованим островом Пебергольм.


Пебергольм (дан. Peberholm) - штучний острів завдовжки 4 км. в протоці Ересунн між Данією і Швецією. Острів було побудовано в рамках проекту Ересуннського мосту, який з’єднав дві країни. А вже від Пебергольма починається звичний нам міст. Ось і він - Ересуннський міст.


Вітряки прямо посеред води. Такого ми здається ще ніде не бачили.


І от нарешті ми добралися до Мальмо. Мальмо (швед. Malmö) - третє за величиною місто в Швеції. 


Що ми знали про Мальме? А взагалі нічого. Лише те, що воно знаходиться в безпосередній близькості від столиці Данії Копенгагену. А оскільки ми плануємо відвідати Копенгаген, то варто вже глянути, що ж собою являє і Мальмо. Як виявилося згодом, це було дуже правильне рішення! Запаркували машину і  вирішили прогулятися вздовж набережної.


З погодою нам пощастило - було сонячно, достатньо тепло і одночасно свіжо.


Вид з Мальме на Ересуннський міст, що зникає десь ген там за обрієм.


Міст має одну з найдовших вант у світі - 490 метрів. Висота найвищого пілона 204 метри. Загальна довжина моста становить 7 845 метрів, а його вага - 82 000 тон. 


Ну і ми на фоні моста :)


Набережна широка і простора, тут можна гуляти годинами, вдивляючись в безкраю морську гладь. Багато зелені, серед якої у вільному доступі бігають собі кролики.. Складається враження, що час тут пливе по особливому повільно і розмірено, нікуди не поспішаючи. Ідеальне місце для втечі від житєйської суєти. Що мене особливо здивувало - ми були одні. Жоден турист не потрапив у наш кругозір. Зрідка траплялися лише місцеві жителі, що здійснювали пробіжку вздовж моря та на акуратних балкончиках розпивали каво-чаї. Все це створювало якусь таку домашню атмосферу, яку зовсім не хотілося покидати.


Але варто вибиратися трохи вглиб міста. Вуличний арт.


Вуличний арт номер два.


Величезний парк. Море зелені. І знову ж таки.. зелень тут якась зеленіша, аніж де-інде. Або це я просто перебуваю під враженням :) Тут навіть особливо не розрізниш, де парк, а де вже він закінчується. Таке враження, що парки плавно перетікають у місто, стираючи чіткі межі між собою :) 


Отак гуляючи містом без конкретної цілі, натрапляємо на Замок Мальме, або ж Замок Мальмегус - старовину фортецю. Зараз там знаходяться декілька музеїв - Художній, Морський, Міський та Науково-Технічний.


Хмарочос Turning Torso. Його висота становить 190 метрів (54 поверхи). він є найвищим будинком Скандинавії, та другим за висотою житловим будинком Європи. 


Повітряний млин в Королівському парку. 


Старий млин. А ген там вдалині височіє сучасний хмарочос. Ось такі контрасти..


Королівський парк - краса неймовірна. Здається, що по його стежинах можна гуляти безконечно


Пам'ятник Нільсу і гусям - героям казкової повісті шведської письменниці Сельми Лаґерлеф "Чудесна мандрівка Нільса Гольґерсона з дикими гусьми".


Парк потопає в морі квітів..


На центральній площі.


Пам'ятник шведського короля Карла Х Густава.


Міська ратуша та фонтан біля неї.


Один з ресторанчиків в Мальме. Оох і ціни тут! Та і не тільки тут, а і у всій Швеції. Підемо-но продуктовий магазин пошукаємо мабуть :)


Мальмо - чудове, неймовірне, казкове місто! Ми ні на секунду не пожаліли, що приїхали сюди, бо воно того вартує! А вже завтра на нас чекатиме Копенгаген. Але це вже буде зовсім інша історія..

Немає коментарів:

Дописати коментар