Сторінки

понеділок, 5 вересня 2016 р.

Дахштайн, оглядова платформа "5 пальців" (Dachstein, "5fingers")

Дахштайн (нім. Der Hohe Dachstein) - гірський масив, друга за висотою гора в Північних Альпах (2 995м). Через своє розташування на території трьох австрійський земель: Верхня Австрія (нім. Oberösterreich), Штирія (нім. Steiermark) та Зальцбург (нім. Salzburg), отримав назву "Гора трьох земель" (нім. Drei-Länder-Berg). Масив Дахштайн має розміри 20×30 км. та величезну кількість цікавих місць, які варто оглянути кожному. Про "міст над прірвою" та "сходи в нікуди" я вже розповідала ось тут. А сьогодні я хочу розповісти про ще один цікавий оглядовий майданчик під назвою "5fingers" і не лише про нього.

Отож нашою основною метою було піднятися на "5 пальців". Багато відгуків я прочитала про цей атракціон. І переважно всі вони були вельми захопливі: екстрім, море вражень, неймовірні краєвиди. Нас підкупило - ми поїхали. Знизу наша ціль виглядає малесенькою цяткою на фоні здоровенної скелі. Це має бути цікаво!


Добратися на гору можна на підйомнику. Актуальні ціни та іншу детальну інформацію можна подивитись ось тут. Відразу зауважу, що якщо ви хочете побачити ВСЕ, то варто приїжджати сюди зранку, бо дивитись тут є на що і часу на це потрібно багатенько.

Тепер більш детально. Підйомником можна піднятися на три рівні. На першому рівні (зупинка Schönbergаlm) знаходяться дві печери: Мамонтова печера (нім. Dachstein Mammuthöhle) та Льодова печера (нім. Dachstein Eishöhle). З першого рівня можна піднятися на другий рівень (зупинка Gjaidalm 1780 м). Звідси починаються стежини для піших мандрівок до гірських вершин. Також з першого рівня можна піднятися відразу на третій рівень (зупинка Krippenstein, 2108 м). Тут знаходиться оглядова платформа "5 пальців" ("5fingers"), атракціон Акула (нім. Dachstein Hai) та оглядовий майданчик Welterbespirale.

На підйомнику ми дісталися до першого рівня Schönbergаlm. Обираючи з-поміж двох печер, які тут знаходяться, ми зупинилися на Мамонтовій - вона заінтригувала своєю назвою, тож її відвідаємо першою. Всюди стоять вказівні знаки, щоб не заблудитися. Від підйомника до печери не так вже і близько, та й дорога веде все вгору та вгору. 


Зате які краєвиди відкриваються навколо!


Якщо ви помітили ось таку гігантську доісторичну завитушку, значить ви вже зовсім недалеко від входу до печери.


От ми і всередині. Як виявилося згодом, печера названа Мамонтовою через свої гігантські розміри.  Ех.. а я ж то думала, що через мамонтів, які її населяли і кістки яких ми тут побачимо.. Наївна! Краще було в Льодову печеру йти.. 


Потрапити в печеру можна лише з екскурсією, яка тримає близько години, та рухатися по строго визначеному маршруту. Всередині холодно, тому варто одягнути теплий одяг і зручне взуття.

Мамонтова печера належить до 30 найдовших печер і займає 31-ше місце серед найглибших печер у світі. На сьогоднішній день досліджено близько 60 км ходів. Припускають, що причиною утворення печери була підземна ріка. 


Гра світла і тіней та стіні печери, розфарбованої різними природними породами у різні кольори.


Чесно кажучи, особливого враження печера на мене не справила.. Глянувши на годинник, на карту та на розклад екскурсій, ми зрозуміли, що в Льодову печеру вже не встигаємо. Було дуже шкода, але що поробиш.. Тому, якщо обиратимете між двома печерами, то я радила б вам все ж Льодову - підозрюю, вона буде більш цікавою, аніж Мамонтова.

Далі на підйомнику ми потрапили на плато Gjaidalm (1780 м.). Звідси починаються гірські стежини до різних вершин. Похід до вершин у нас не був запланований, то ж ми просто прогулялися трохи, зробили декілька фото і спустилися підйомником назад.


Черговим підйомником ми піднялися на гору Dachstein Krippenstein. Висота гори становить 2 108м. Тут знаходиться оглядовий майданчик у вигляді сходів, що розміщені по спіралі: Welterbespirale. Така будова і розташування майданчика дають змогу оглянути Дахштайн на всі 360°. По центру знаходиться знак, що вказує на сторони світу та висоту гори - 2 108 м.


А також тут знаходяться зручні лежаки, на яких можна відпочити, полежати, або позасмагати - кому що до душі :)


Церква Кріппенштайн на фоні засніжених гірських вершин. 


Трохи полежали - відпочили і рухаємося далі, до нашої основної цілі - оглядового майданчику "5fingers".


Дорога туди веде стежиною, з якої відкриваються неймовірні краєвиди на містечко Хальштат та озеро. Дух захоплює! Зупинилися тут на трохи часу, аби поспостерігати за тим, як здійметься в неба параплан. Видовище справді цікаве. Спочатку мужчина акуратно розправив свій літаючий апарат на траві, потім став чекати потрібного вітру. А далі розбігся і.. стрибнув з гори у прірву.. Але вже за мить піднявся і полетів.. Ух! Ось він там і летить. Щасливого тобі польоту і приземлення!


Навколо височіють гори, а ти наче над ними.  І дихається тут по особливому легко. І тебе охоплює відчуття радості і спокою, яке важко передати словами.


Ще трохи виду на озеро Хальштаттерзее (нім. Der Hallstätter See)..


Одні з не багатьох квітів на Дахштайні, які нам траплялися дорогою.


Близько 25 хвилин прогулянки мальовничою дорогою і ми, врешті, дійшли. Ось вони - знамениті дахштайнівські залізні пальці.


"П'ять пальців" - оглядовий майданчик, що знаходиться на висоті 2100 метрів, його ще називають наймальовничішим оглядовим майданчиком Альп. Назву свою він отримав через свою форму, що справді нагадує долоню. "Пальці" нависають над прірвою, глибиною в 400 метрів. 


Кожен "палець" особливий: на першому вмонтована рамка для фото на фоні гір


На другому - прозоре скляне дно, що створює ефект зависання між небом і землею. Третій - закритий для огляду, що символізує неприступність і свободу гір. В четвертому - під ногами зроблений отвір, для ще більшого ефекту присутності над прірвою. Ну а на п'ятому встановлений телескоп.


Також тут знаходиться згадуваний вже вище атракціон Акула. Являє він собою оглядовий майданчик у вигляді акули, на яку можна піднятися. Але до неї потрібно ще досить довго йти, а нам час було вже спускатися. То ж якщо маєте час, сили і бажання, то прогуляйтеся і до неї і заодно мені розкажете :)


Вигляд з Дахштайну на Обертраун


Це був насичений гарний день, наповнений яскравими враженнями та моментами. Дахштайн - це таке місце, на яке хоча б раз в житті піднятися вартує.  Я певна, він не залишить вас байдужим! 

Немає коментарів:

Дописати коментар