Сторінки

середу, 20 листопада 2013 р.

Зоопарк Рептилій (Reptilien Zoo)


Давно вже хотіла я потрапити в цей зоопарк рептилій і от нарешті це сталося - ми добралися і до нього. Знаходиться зоопарк за адресою  7212 Forchtenstein Melinda-Esterházy-Platz 6. 


Вже сама будівля заслуговує особливої уваги - дуже цікаво і оригінально вона оздоблена різноманітними зміями, ящірками, крокодилами..


Вхід в зоопарк коштує 12€, з Niederösterreich-CARD - безкоштовно. То ж як можна не скористатися такою гарною нагодою і не відвідати таке цікаве місце? :)


Зоопарк рептилій - місце, звісно, на любителя. Не для всіх і не для кожного. Знаю не мало людей, які обходили б його десятою дорогою. Герпетофобам (герпетофобія - боязнь плазунів) тут явно не місце. А мені от подобається! І жодного нездорового страху до плазунів у мене немає. Звісно, якщо в той момент вони не загрожують моєму життю і здоров'ю :)


Рептилії (лат. Reptilia) або плазуни - клас переважно наземних холоднокровних хребетних тварин з розмірами тіла від декількох сантиметрів до 10 м, включає в себе сучасних черепах, крокодилів, дзьобоголових, амфісбен, ящірок і змій. У світі налічується понад 8000 сучасних видів плазунів, що проживають на усіх материках, окрім Антарктиди.  

Найдавнішими плазунами були котилозаври. Згодом вони розділилися на дві головні вітки - на звіроподібних (в майбутньому ссавці) та на діапсид (в майбутньому птахи).  

В епоху мезозою плазуни домінували на землі, в морі і в повітрі. В кінці крейдяного періоду більшість плазунів вимерла. Сучасні рептилії - раритетніі залишки минулих епох. .


Наскільки мені відомо, павуки до рептилій не відносяться, проте і для них тут знайшлося місце


В зоопарку знаходяться дуже багато цікавих представників рептилій, зокрема здоровенних ящірок. Якось вже так склалося, що ящірки асоціюються у мене виключно з такими малесенькими "змійками" на чотирьох лапках, що на камінні вигрівають свої боки під сонцем. А отакі здоровенні істоти, що схожі на якихось динозавро-ящерів, під такі асоціації явно не підпадають. В кожному їхньому неквапливому русі відчувається якась така сива древність-дрімучість.. І мені якось дуже важко уявити їх в живій природі, поза межами зоопарку. Далі - трохи інфи про особин, які мені чимось сподобались.

Тегу (Tupinambis merianae)

Плазун Тегу (лат. Tupinambis merianae) належить до підряду ящірок. Сягає в довжину 1,4 м. Мешкає в Аргентині, Уругваї та Бразилії, населяючи луки, пасовища та річкові долини. Крім м'яса, харчується також овочами та фруктами. Вміє добре плавати та впадати зимою в сплячку.

Tupinambis merianae

Жилатьє (Heloderma suspectum)

Про дивних отрутозубів жилатьє, у яких шкіра схожа на сплетений з бісеру чохол з помаранчевим узором на темному фоні, існує багато легенд. Кажуть, ніби вони наділені магічною силою і їх неможливо здолати. Довжина їх сягає 61 см, вага - 2,2 кг. У хвості зберігаються запаси жиру, які дозволяють пережити несприятливі періоди. Живуть  близько 20-ти років, поодинці, в сухих кам'янистих пустелях і напівпустелях, зокрема в Мексиці, Арізоні, Неваді. В пошуках їжі керуються головним чином нюхом. Цікавим є те. що запахи вони відчувають за допомогою язика, пробуючи повітря. На нижній щелепі знаходяться отруйні зуби, укус яких має нервово - паралітичну дію, є болісним для людини, і тільки в окремих випадках смертельним.

Жилатьє (Heloderma suspectum)

Ігуана-носоріг (Cyclura cornuta) 

Загальні розміри сягають 1,2 м, вага від 4,5 до 9 кг.  Живе близько 30р. На верхній стороні морди має специфічні вирости, схожі на рогові. Звідси й походить назва цієї ігуани. Швидко бігає, то ж при небезпеці намагається втекти. Мешкає на острові Гаїті.



Варан (Varanus albigularis) 

Довжина сягає 1,5 м. Маса тіла самців до 8 кг, самиць - до 6,5 кг. Тварини у неволі можуть розтовстіти до більш як 20 кг. Їдять все, що можуть подужати. Статева зрілість досягається у віці приблизно від 4 до 5 років. Широко розповсюджені у південно-західній, південно-центральній і східній Африці. Проживають в різних сухих місцевостях, степах, преріях і саванах, але відсутній у пустелі.

Варан (Varanus albigularis) 

Жаба "неприроднього" забарвлення 










 Подобається мені це фото, наче інь та янь, біле і чорне, добро і зло :)


Змії! Вони мені подобаються!








Музей мені сподобався. Задоволена, що там побувала.

Немає коментарів:

Дописати коментар