Сторінки

неділю, 17 березня 2013 р.

Палюхи з сиром

Їх називають по різному: палюшки, ліниві вареники, галушки.. Але я знаю їх ще з дитинства як "палюхи". Зазвичай в нас у сім'ї їх готували з вареної в "мундирах" картоплі. Цього разу я приготувала їх з сиром. Вийшло смачно :)

Інгредієнти:

- Сир домашній (250 г)
- Яйце (1 шт)
- Ванільний цукор (15 г)
- Цукор (за смаком)
- Мука 

Для поливки:

- Сметана
- Варення
- Кориця
- Цукор 


Сир перетираємо в однорідну масу, щоб позбутись грудочок, додаємо яйце та ванільний цукор. Цукру я даю зовсім трошки, так як не люблю надто солодке. Муку додаємо по трошки. Кількість муки прямо залежатиме від консистенції сиру. Чим вологіший сир, тим більше потрібно додати муки. Проте тут варто не перестаратися, якщо муки буде забагато, то палюхи вийдуть твердими і "забитими", а якщо ж замало, то вони просто розповзуться. То ж муки додаємо стільки, щоб замісити пухке липке тісто. Притрушуємо руки мукою і розкачуємо тісто в ковбаску, потім нарізаємо її на шматки, притрушуючи лезо ножа мукою. Коли легко підсолена вода закипить, вкидаємо до неї палюхи, акуратно перемішуємо, щоб не прилипли до дна, чекаємо поки вони спливуть на поверхню і після цього варимо ще хвилину-дві. Гарячі палюхи чудово смакують з холодною сметаною, варенням. За бажанням їх ще можна посипати цукром та ледь притрусити корицею. 
Також можна приготувати і "солений" варіант палюхів: замість цукру в тісто додати трохи солі. Такі палюшки добре смакують зі сметаною, розтопленим маслом або ж зі смаженою цибулею.
Смачного! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар