Сторінки

неділю, 27 травня 2018 р.

Хліб плямистий леопардовий

Експерименти з хлібом продовжуються! Сьогодні я вирішила приготувати ось такий ось незвичний плямистий хліб. Процес виявився дуже цікавим і захопливим. Для приготування такого хліба я скористалася технікою Мільфіорі (італ. Millefiori). Мільфіорі - це склодувна техніка для виготовлення скляних виробів з декоративними візерунками. З цією технікою я познайомилася вже дуже давно, ще при виготовленні своїх прикрас з полімерної глини. А так як працювати з полімерною глиною зараз у мене нема можливості, то буду застосовувати цю універсальну техніку у кулінарії :)  


  • 400 г пшеничного борошна
  • 250 мл теплої води
  • 50 г цукру
  • 0,5 ч.л солі
  • 5 г швидкодіючих дріжджів
  • Пару капель ванільної есенції
  • 20 г олії
  • 5 г темного какао + 1 ст.л води
  • 15г темного какао + 2 ст.л води

Приготування:

  • У глибоку посудину просіяти борошно та додати до нього всі інші сухі інгредієнти (дріжджі, цукор та сіль), добре перемішати
  • Додати теплу воду, олію та пару капель ванільної есенції (або ж пакетик ванільного цукру) та замісити м'яке ніжне еластичне тісто, що не липне до рук
  • Тісто поділити навпіл. З однієї частини сформувати кулю, помістити її у глибоку посудину, закрити харчовою плівкою і поставити у тепле місце для збільшення об'єму вдвічі (близько 1 год)
  • З іншої частини тіста будемо формували леопардові плями. Тісто знову поділити навпіл
  • До однієї частини тіста додати 5 г какао, розмішаного з 1 ст.л. води. Добре вимісити тісто до однорідного кольору. Це буде світліша частина плям
  • До іншої частини тіста додати 15 г какао, розмішаного з 2 ст.л. води. Добре вимісити тісто до однорідного кольору. Це буде темніша частина плям
  • Кожний вид тіста помістити в окрему глибоку посудину, закрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце для збільшення об'єму вдвічі
  • Коли тісто підійде, обім'яти його і залишити ще на 15-20 хв
  • Після цього розділити кожний вид тіста на 7 частин. В загальному повинно бути 21 кулька: 7 білого кольору, 7 - світло-коричневого та 7 темно-коричневого
  • З кожної світло-коричневої кульки формуємо тоненькі "ковбаски", кожну кульку темного та білого кольорів розтачуємо у пласт
  • Потім кожну світло-коричневу "ковбаску" огортаємо спочатку одним пластом темного тіста, а потім - одним пластом білого
  • Таким чином у нас утворилося 7 товстих "ковбасок". Акуратно розтягуємо їх, видовжуємо та розрізаємо навпіл
  • Форму для хліба застелити папером для випікання. Викласти "ковбаски" у форму, при потребі видовжуючи їх до розмірів форми
  • Форму накрити харчовою плівкою та поставити у тепле місце, поки об'єм хліба не збільшиться вдвічі.
  • Опісля закрити форму фольгою і випікати в розігрітій до 190° духовці близько 45 хв. Потім зняти фольгу і залишити хліб підрум'янитися в духовці ще хвилин на 5
  • Витягти з форми і дати повністю охолонути


Ось такий вийшов симпатичний хліб


Смачного! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар