четвер, 24 травня 2018 р.

Хліб мармуровий фіолетовий

Експерименти з хлібом тривають! Після приготування запеченого в духовці батату, залишилося ще трохи цього диво-овоча, то ж сьогодні з нього буде такий собі незвичний фіолетово-мармуровий хліб. Дуже вже мені подобається пекти різнобарвний хліб чудернацьких кольорів, не використовуючи при тому жодних синтетичних барвників. Лише тільки овочі, фрукти, ягоди або ж спеції. Це цікаво, захопливо і пізнавально :)


Для білого тіста:
  • 300 г пшеничного борошна
  • 180 г теплої води
  • 4 г швидкодіючих сухих дріжджів
  • 20 г коричневого цукру
  • 20 г рослинної олії
  • 5 г солі

Для фіолетового тіста:
  • 300 г пшеничного борошна
  • 150 г теплої води
  • 4 г швидкодіючих сухих дріжджів
  • 100 г фіолетового батату
  • 20 г коричневого цукру
  • 20 г рослинної олії
  • 5 г солі 

Приготування:

Для випікання хліба дуже зручно використовувати інстантні (швидкодіючі) дріжджі, які не потрібно "активовувати" у рідині, а можна відразу додавати до всіх інших сухих інгредієнтів. Як на мене, то це більш практично. Отже:

  • Батат добре вимити у воді, вкинути до киплячої води та на повільному вогні зварити до м'якості. Почистити від шкірки та розімнути виделкою в пюре. Відміряти 100 г.
  • Для білого тіста просіяти борошно, додати дріжджі, цукор, сіль та добре перемішати. Додати теплу воду та олію і добре вимісити тісто, допоки воно не стане м'яким і еластичним та перестане прилипати до рук. Сформувати з тіста кулю, поставити її у глибоку посудину, закрити харчовою плівкою або рушничком і поставити у тепле місце, допоки тісто не збільшиться в об'ємі вдвічі.
  • Для фіолетового тіста просіяти борошно, додати дріжджі, цукор, сіль та добре перемішати. До фіолетового пюре батату додати теплу воду та олію, розмішати до однорідності. Опісля до отриманої рідини додати всі сухі інгредієнти і замісити тісто. Вимішувати тісто доти, доки воно не стане м'яким і еластичним та не перестане прилипати до рук. Сформувати з тіста кулю, поставити її у глибоку посудину, закрити харчовою плівкою або рушничком і поставити у тепле місце, для збільшення в об'ємі вдвічі.
  • Коли два види тіста добре підійдуть, обім'яти їх та залишити ще на 15-20 хв.
  • Тепер можна приступати до формування узору. Тут вже як вам заманеться - безмежний простір для творчості :) Я відщипувала від кожного тіста по невеличкому шматку, старалась максимально тонко розтягувати його руками і накладала одне на одного, чергуючи кольори, формуючи таким чином хлібину.
  • Форму для випікання застелити папером для випічки. Поставити тісто у форму, накрити плівкою або рушничком і поставити в тепле місце, доки тісто не збільшиться приблизно вдвічі.
  • Коли тісто добре підросте, поставити його у розігріту духовку та випікати перші 10 хв при 200°, потім зменшити температуру до 180° і випікати ще близько 30 хв до готовності. В результаті я отримала ось таку цікаву хлібину


Смачного! :)

Прихильники