Сторінки

понеділок, 7 листопада 2016 р.

Фатіма, Мис Кабу да Рока (Португалія)

А сьогодні ми відвідаємо місто, назване красивим арабським ім'ям - Фатіма. Місто Фатіма - всесвітньо відомий центр паломництва. Щороку його відвідують близько п'яти мільйонів прочан майже зі ста країн світу.  До початку XX ст. Фатіма залишалася невеличким поселенням. Але після об'явлення Діви Марії у 1915 - 1917 роках навколишня територія почала активно забудовуватися і нікому не відоме поселення отримало статус міста.

У Фатімі знаходиться один з найбільших у світі Санктуарій Діви Марії Фатімської - архітектурний комплекс, збудованим на честь Богородиці. До комплексу входить Молитовна площа з величезним розп'яттям Ісуса Христа. На задньому фоні - Церква Пресвятої Трійці.


Церква Пресвятої Трійці - одна з найбільших церков у світі. Площа внутрішнього простору церкви займає 12 000 кв. м. Церква має овальну форму, всередину ведуть 13 бронзових дверей - символ тринадцятьох чоловік на Тайній Вечері. На стіни храму нанесені цитати з Біблії на 23 мовах.


Особливою прикрасою храму є золота мозаїка на вівтарній стіні. На ній зображена сцена з 21-ої глави Одкровення Йоана Богослова, в якій описується золотий престол Бога і Агнця, а також Небесний Єрусалим із постатями ангелів і святих. 


В приміщенні церкви саме проходила виставка, на яку ми і потрапили. Виставка "NESTE VALE DE LÁGRIMAS" (порт. "В цій долині сліз") присвячена об'явленню Діви Марії трьом пастушкам, яка передбачила їм прийдешню Другу Світову війну, замах на Папу Римського..


Експозиція складається з документів, фотографій та інших матеріалів, пов'язаних з життям трьох пастушків (Франциско, Гіацинта та Люція), а також і з цілим рядом об'єктів, скульптур, зображень, пов'язаних з Першою Світовою війною. Перша частина виставки "Після вигнання.."


Друга частина виставки "Стогін і плач.."


Третя і заключна частина виставки "Помолися за нас, Пресвята Богородице".


Пам'ятник Папі Римському Пію ХІІ поблизу церкви Трійці.


Базиліка Діви Марії Вервиці Фатімської у необароковому стилі. Зліва від базиліки знаходиться Мала Каплиця Об'явлення Богородиці - це "серце" Санктуарія. Саме на тому місці відбулося п'ять з шести об'явлень Богородиці.

Свічки тут не просто запалюють, а спалюють повністю, кидаючи у вогонь цілі оберемки, що було для мене дуже незвично..


Ми ще трохи прогулялися містом. Такої величезної кількості сувенірних магазинів на релігійну тематику, скупчених в одному місті я ще не бачила ніколи. Коли робити було вже нічого, ми сіли в машину і поїхали до мису Кабу да Рока (порт. Cabo da Roca).


Мис Рока відомий і популярний серед туристів тим, що він є найзахіднішою точкою Португалії, Європи і в цілому Євразійського континенту. Далі - лишень Атлантичний океан.


Мис - це скеля, що здіймається над рівнем Атлантичного океану на 140 метрів.


Ось тутечки на карті ми зараз і знаходимося :)


Атлантичний океан гнав зі свого безкрайого простору холодні вітри, які неприємно проникали попід одяг, змушуючи тіло їжачитись та втягувати шию в плечі :)


Але ми так і не полишали ідеї скупатися в океані. Спустилися до нього трохи ближче.. Океан трохи бушував і гнав білосніжну піну далеко на берег..


Спробувавши воду на дотик, ми остаточно переконалися в тому, що купанню не бути :)


Але не зважаючи ні на що, було якось так по особливому гарно..


Ну і трохи відео на додачу :)


Трохи мідій..


І ще, ще більше фотографій! :)




А були і такі люди, що все ж наважилися купатися! І ні, то не птахи на фото, то параплани!


І на сьогодні це вже все. А завтра нас чекатиме столиця! Лісабон, ми скоро будемо! ;)

Наступне: Лісабон (Португалія). Далі буде..>>

Немає коментарів:

Дописати коментар