Сторінки

середу, 1 липня 2015 р.

Навколо Ісландії за 7 днів. День Шостий

...If time will allow
We will judge all who came
In the wake of our new age to stand for the frail
Don't kill the whale...

Yes  "Don't Kill The Whale" 

Мабуть вчора таки не варто було допізна грати в Dixit, бо сьогодні якось ну дуже вже важко було прокидатися зранку. Поснідати не встигли, але це навіть добре, бо сьогодні у нас полювання на китів! Точніше фотополювання. На маленькому хиткому кораблику, якого розгойдуватиме з боку в бік на кожній хвилі суворого Гренландського моря.



Хусавік - великий риболовний порт, що знаходиться на північному узбережжі Ісландії, на березі фйорду Ейя-фйьрд та має вихід до Гренландського моря. Тут можна замовити екскурсію на невеличкому кораблику для спостерігання за китами, що ми успішно і зробили. Перед посадкою на борт усім видали утеплені непромокаючі комбінезони, а Анні ще й жилетку, в якій вона стала схожа на гравця американського футболу :). По часу наша морська мандрівка має тривати 2-2,5 год. Нам в певній мірі вже поталанило - ми таки виходимо у плавання, а от вчора всі екскурсії відмінили через погану погоду. Спостерігання за китами - це свого роду лотерея - ніколи наперед не знаєш, вдасться їх побачити, чи ні. 


Піднімаємося на палубу. Інструкції з безпеки, організаційні моменти, те-се.. Кораблик розмірено похитується на хвилях.. Пливемо досить довго. Поки що нічого особливо цікавого немає. Пейзажі навколо не змінюються, лише помалу віддаляються від нас. Вгорі кружляють чайки.. 


З погодою от пощастило - вітер не такий сильний і не такий страшний, як я собі уявляла. І без комбінезонів можна було б обійтися. Хоча.. ще не вечір.. Поки нічого цікавого не відбувається, можна трохи і подрімати :) А тим часом..

Трохи цікавої інфи про китів:

  • Кити - ссавці, дихають повітрям через легені та вигодовують дитинчат молоком з молочних залоз. Щодня маля випиває близько 380 літрів маминого молока!
  • Вагітність самки кита триває 11 місяців. Дитинчата народжуються вагою близько 2-3 тонни та довжиною близько 7 метрів!
  • Кити – найбільші, найдовші (до 33 метрів), найважчі (до 150 тонн), найгучніші і найвитриваліші ссавці. Найбільший ссавець планети – синій кит.
  • Серце кита розміром з невеликий автомобіль важить 600-700 кг.


І от і появилися перші плавники на поверхні! Всі кинулися до борту. Дельфіни! White-beaked dolphin (Lagenorhynchus albirostris) - біломордий дельфін, дожина якого сягає 2,75м. Дельфіни цього виду є одними з найбільших. Характерною їхньою ознакою є забарвлення: спина і боки темно-сірого кольору, плавці - чорні, а живіт і горло - контрастного білого. Ось так він виглядає на картинці


А ось так - вживу ;)


От тільки шкода, що дельфіни не влаштували нам показового виступу з усілякими там вистрибуванням та сальто.. Я ж так чекала :) Мабуть вирішили, що плавників і спинок нам буде достатньо.


Синхронне плавання..


Діма і Марта :)


Я і наш маленький арктичний чоловічок :)


Наші екскурсоводи уважно стежать за поверхнею моря - виглядають дельфінів та китів і дають вказівки куди і на що дивитись. 


За деякий час нам повідомили, що вдалося помітити двох китів і що ми будемо їх переслідувати! О як! :) І справді, за деякий час ми їх побачили!


Горбач, або горбатий кит (Megaptera novaeangliae). Свою назву цей вид і рід отримав через спинний плавець, що надає тілу горбатої форми, та від звички при плаванні сильно вигинати спину в районі цього плавця. 


Ось як він виглядає у всій красі. Величезний! Середня довжина - 13,5 м. Середня вага - 30т.


Так, це не найбільший представник класу ссавців (найбільший - блакитний кит), але і його розміри вражають! І нам пощастило!


А ось тут видно, як кит випускає фонтан води


Ну і хвости. Багато фотогенічних хвостиків ;)








Горбатий кит відомий переважно через свій характерний плавник, акробатичні трюки в повітрі та свої пісні. Нам попалися якісь мабуть трохи ліниві кити, ніяких трюків нам показувати вони не хотіли :) 









І фінальний хвіст на фоні ісландського фьйорду :) Кити попливли собі далі і наш кораблик облишив переслідування і залишив їх у спокої..


Зробили коротку паузу - роздавали гарячі напої і тістечка. На свіжому морському повітрі вони смакували як найсмачніші делікатеси :) Потім усім бажаючим роздали вудочки і можна було ловити рибу. В мене бажання такого не виникло. В загальному, зловили три рибини. Потім, звісно, фото з нещасною рибиною.. А вже на суші на грилі її приготували і кожен зміг спробувати шматок. 



Це було цікаво і захопливо - побачити одного з найбільших ссавців на землі у своїй природній стихії! Шкода, що полювання на китів все ще продовжується.. А в багатьох ресторанах Ісландії пропонують різноманітні делікатеси з кита.. Брр.. Після того, як побачиш їх вживу, їсти їх вже не зможеш..

Про те, що було вчора, можна прочитати отут: День П'ятий


Продовження: День Сьомий

Немає коментарів:

Дописати коментар