Сторінки

середу, 14 травня 2014 р.

Музей порцеляни в Аугартені, Відень (Porzellanmuseum im Augarten)

Віденська порцеляна Аугартен (Porzellanmanufaktur Augarten) - порцелянова мануфактура з Австрії, виникла другою в Європі. 


Порцеляна (від староітал. "porcellana" - назва молюска Concha Veneris, напівпрозора мушля якого схожа на справжню порцеляну) - один із видів тонкої кераміки - білий матеріал. Для виготовлення порцеляни використовують білу глину -  каолін, кварцевий пісок і польовий шпат, суміш яких яку піддають високотемпературній термічній обробці.


Історія Віденської порцеляни починається в 1718 році, коли Клаудіус Інноцентіус Дю Пак'є розгадав секрет її виготовлення. Сталося це через вісім років після того, як німецький алхімік Йоганн Фрідріх Беттгер, зазнавши невдачі у виготовленні золота, зумів віднайти рецепт іншого, "білого золота" - порцеляни, яка зрівнялася в якості з славнозвісною і дорогою порцеляною Китаю.


В павільйоні палацово - паркового комплексу Аугартен (Augarten, 1020 Wien Obere Augartenstraße 1знаходиться порцеляновий завод, відкритий в 1923 році. Він продовжує традиції Віденської порцелянової мануфактури. Окрім заводу, там знаходиться також і музей порцеляни (Porzellanmuseum im Augarten), який, власне, ми і відвідали. 


Музей займає два поверхи. В центрі приміщення знаходиться велика піч для обпалювання порцеляни. Окрім самих експонатів, там можна побачити матеріал, з якого виготовляють порцеляну, а також етапи виготовлення складних фігурок з дрібних деталей. Вхід в музей становить 6 €, з Niederösterreich-CARD - безкоштовно.



















Музей невеличкий, але цікавий, мені сподобався.

Немає коментарів:

Дописати коментар