Сторінки

понеділок, 27 грудня 2010 р.

Чернівці

Наступне місто нашої дводенної подорожі - Чернівці. Погода трохи подобрішала: вже не було пронизуючого до кісток холодного вітру та морозу. Пригріло сонце і сніг під ногами почав перетворюватись у брудну густу кашу, що теж мало тішило.. 

Як нам повідомила наш екскурсовод, Чернівці - найтолерантніше місто в Україні :) А чи це справді так, нам на практиці не довелось в цьому переконатися).
Перше з чим я познайомилася (якщо можна так сказати) в Чернівцях,  була Миколаївська 
церква.  
Миколаївська церква
Ця церква є єдиною в Україні з покрученими або "п’яними" чотирма банями. Існує ціла легенда про цю церкву. Але кожен розповідає її трохи по іншому). Розповім, як запам'ятала її я з розповіді екскурсовода. Будували ту церкву будівничі, а кожного ранку стіни церкви падали. І знову доводилося все робити заново. Однієї ночі головному архітектору приснився сон,  що для того, щоб збудувати церкву, треба живцем замурувати незайману дівчину..Так і зробили.. А вона, намагаючись визволитися, руками поперекручувала куполи...

Площа Турецької Криниці

Площа Турецької Криниці – одна з найдавніших у Чернівцях. Свою назву отримала від однойменної криниці, що розташована тут. З нею пов’язана легенда про кохання турецького паші до простої чернівчанки. Паша закохався у дівчину і запропонував їй стати його дружиною. Та дівчина відмовила чужоземцю. Та коли він знову почав домагатися її руки, кинулася в криницю..

Для туристів на цій площі знайдеться багато цікавого!

В центрі арки, що на фото, знаходиться фонтан.
Арка і фонтан
 Ковалі подарували місту чудовий кований велосипед
Пам'ятник велосипеду :)
Велетенський годинник, який дуже точно показує час!
Діаметр годинника становить 8 метрів, а стрілки важать 10 кілограмів. Акустичний механізм годинника відбиває години боєм. Уночі циферблат годинника підсвічений. Вартість цього диво-годинника у 2008 році склала майже  94,7 тис. грн.
 
Сонячний Годинник
 "Сонячний годинник" на стіні храму. Коли світить сонце,  по ньому можна чітко визначити годину.


Пам’ятний знак 600-річчя Чернівців, який подарував місту музикант Ян Табачник.  Пам’ятний знак виготовлено з бронзи у вигляді грамоти, на ній викарбувано цифру 600 та напис вісьмома мовами «Моєму рідному місту». Внизу на постаменті підпис – «Рідному місту від вдячного сина Яна Табачника».
Пам’ятний знак 600-річчя Чернівців
  Будинок-Корабель
Будинок-корабель, відомий ще під назвою "Шіфа" (від німецького Schiff - корабель). Будинок своїм виглядом нагадує корабель, по обидва боки якого течуть ріки –вулиці.
Будинок-корабель
  Пам'ятники від епатажного художника Анатолія Федірка
  • На найвищій поличці - пам'ятник Януковичу - це жест руки, який означає перемогу + ще якась дивна штукенція.
  • Наступна поличка з білими гіпсовими черевичками - пам'ятник Ю.Тимошенко.
  • Бюст неандертальця присвячений Ю.Андруховичу :) 
  • Дитяче фото та залізна кружка для збору пожертв на розвиток демократії - А.Яценюку
  • Стілець, на який можна присісти і думати про вічне.. або ж про те, за кого проголосувати на наступних виборах :)
А як на мене, то крісло закликає: "Сядь, відпочинь від свого клятого компа і подивись яка краса навколо!" :)

 

 При вході в аптеку стоять статуї Асклепія та його дочки Панацеї:


 А так виглядає місто з космосу


Пам'ятник Т.Г.Шевченку
 Міська ратуша



Здавна Чернівці славились чистотою і охайністю: тротуари мили водою та підмітали трояндами :). Ось, власне, і пам'ятник цим трояндам.

 Якщо відчинити невеличкі дверцята та заглянути в маленьке дзеркало за ними, то, кажуть, будеш щасливим:) От і ми не упустили свого шансу ;)


Оперний театр

  Оперний театр та алея зірок на площі біля нього.

Оперний театр
 Заслужені зірки В.Івасюка, І.Миколайчука, Н.Яремчука та багатьох інших..


  Медичний університет
Медичний університет
Будинок Ноїв Ковчег

"Ноїв Ковчег"

 Чернівецький національний університет ім.Юрія Федьковича

Ах, який там університет! Словами не передати тої величі і краси!  Просто ходиш, дивишся навколо і милуєшся! Один з найгарніший університетів світу! Заснований  4 жовтня 1875р. Колишня резиденція митрополитів.




 



Двері, які ведуть всередину університету..


Всередині не менш гарно ніж ззовні. Зайшовши всередину, відчуваєш як попадаєш в атмосферу таємничості, загадковості та величі...

8 травня 2003 року під час будівельних робіт у дворі колишнього музею краєзнавства і ремесел було викопано торс статуї Австрії - «чернівецьку Австрію», яка до кінця Першої світової війни стояла на площі Австрії, а потім зникла. Статую, яку було встановлено у 1875 році з нагоди 100-річчя приєднання Буковини до Австрії, знайдено без голови, але загалом у доброму стані. Дана статуя в університеті є досить таки популярною :)




Червоний зал

Блакитний зал

Церква, дуже гарна як ззовні так і всередині, де просто фантастична акустика і божественні пісні!... Шкода, що фотографувати там заборонено..


Церква побудована на кошти партії регіонів.. власне після цього кількість голосів на виборах за Януковича значно зросла :(


Пам'ятник невідомому солдату


Один з найпопулярніших пам'ятників Чернівців - карета :)



Чудове місто Чернівці! І взагалі, дуже гарною, цікавою і пізнавальною виявилась наша мандрівка: Кам'янець-Подільський, Хотин та Чернівці.
Посиділи трохи в кареті і згодом вирушили додому, до Львова.

4 коментарі:

  1. Ах, як як хочу до Чернівців!!!!
    Думаю, що нарешті влітку поїду.
    Заздрю людям, які мандрують Україною,а то я практично сиджу у Львові-Корці і все((

    ВідповістиВидалити
  2. Обов`язково літом поїдь до Чернівців, місто дуже цікаве і гарне! Просто одного чудового дня купи білет на поїзд і все :) Гарної подорожі і хай щастить! ;)

    ВідповістиВидалити
  3. у нас немає оперного театру) є лише драм театр ім.Ольги Кобилянської) і в ЧНУ зала не синя а блакитна)статуя в ЧНУ без голови - бо це символ зникнення австрійської імперії - а велика кількість - тому що майстрам було запропоновано відтворити своє бачення даної скульптури.

    ВідповістиВидалити