Сторінки

вівторок, 13 грудня 2016 р.

Пряниковий будиночок з рецептом та схемою

Не знаєте, що вже нового придумати, щоб зайнятися з дітьми довгими холодними зимовими вечорами? Саме час пекти імбирні пряники та будувати пряникові будиночки! Більш ніж впевнена, що дітям таке заняття припаде до смаку :) 


Якщо хтось вже давно хотів, але не знав, з чого почати і боявся, що з цього нічого не вийде, то спішу вас запевнити, що нічого надскладного в цьому нема. Головне - бажання, натхнення та трошки терпіння. Спробую вам допомогти :) Починати варто з виготовлення деталей будинку. Можна придумати свій проект з найнеймовірнішими конструкціями, балконами, поверхами, колонами, а можна скористатися вже готовим маленьким і скромним моїм, схема якого знаходиться внизу.


Для пряникового тіста:

  • 200 г меду
  • 100 г коричневого цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 450 г пшеничного борошна
  • 100 г сметани
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. кардамону
  • 1 ч.л. меленого імбиру
  • 2 ч.л. кориці
  • 1 ч.л соди 
  • 1/2 ч.л солі

Для декору:

  • 1 білок
  • 100 г цукрової пудри
  • 6-7 кольорових цукерок-льодяників
  • шоколадно-горіхові "подушечки"
  • будь-який інший їстівний декор

Приготування: 

1. У посудину з товстим дном налити мед, додати цукор, масло, сметану, яйце, сіль та спеції. Поставити на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, довести до абсолютно однорідного стану, в жодному разі не доводячи до кипіння. Опісля додати соду і добре перемішати. Медова суміш значно збільшиться в об'ємі.

2. До просіяного борошна вилити медову суміш та перемішувати ложкою, допоки це можливо. Дати трішки охолонути, щоб можна було вимішувати тісто руками. Залежно від консистенції меду та якості борошна, останнього може знадобитися трохи більше, аніж в рецепті. Тоді при замішуванні (якщо тісто видасться вам аж надто в'язким) підсипати ще трішечки, але не перестаратися. Тісто повинно бути м'яким і трішки липким, це нормально

4. Поставити тісто "відпочити" мінімум на 30 хвилин. За цей час воно повинно трішки стверднути і з ним буде легше працювати.

5. А далі як звичайно - розтачати тісто товщиною близько 0,5 см та вирізати гострим ножем деталі будиночка. Щоб тісто не деформувалося в процесі вирізання та перенесення деталей на деко для випікання, раджу вирізати кожну деталь відразу на шматку паперу для випічки: вирізали і разом з папером переклали на деко. 

6. Для того, щоб зробити "скляні вітражі" на вікнах, потрібно покришити різнокольорові льодяники на маленькі шматки. Для цього зручно використовувати молоток для відбивних. Потім ці крихти засипати у вирізані комірки-віконця і так разом і випікати. Льодяники розплавляться і розтечуться по всій площі вікна, утворюючи красиве "скло".

7. Випікати пряникові деталі при температурі 180 градусів близько 15 хв. Але тут вже варто орієнтуватися на свою духовку. Слідкувати, щоб деталі не пригоріли, лише зарум'янились.

8. Після запікання, витягти з духовки і дати повністю охолонути.


Склеювання будиночка:

Для склеювання будиночка потрібно збити міксером один білок з цукровою пудрою в круту піну. (Якщо не хочете використовувати сирий білок, то його можна замінити розтопленим шоколадом, або ж зготувати гарячу карамель для склеювання.) Перекласти суміш в кондитерський мішок і використовувати в якості "клею". Також не завадить "прошити" будиночок нитками - це значно полегшить збірку. Після цього бажано залишити будиночок, щоб місця склеювання добре просохли, інакше в процесі декорування він може просто розійтися по швах.

Декорування:

Коли основа будиночка добре просохла та стала міцною, можна приступати до найцікавішої частини - декорування! Тут вже безмежне поле для творчої діяльності! Декоруємо тим, що є в наявності та так, як душа забажає :) Декор чіпляємо на той самий білковий або ж шоколадний "клей". Черепицю для даху можна зробити з шоколадних подушечок, або ж з мигдальних горіхів, або ж з дрібних печеньок. Стіни можна розписати узорами. На що лишень уяви вистачить :)

Схема будиночка:   

Там, де на схемі позначені крапочки, акуратно зробити зубочистками дірочки. Потім за допомогою тоненької голки і нитки можна буде невеличкими швами з'єднати деталі між собою для більшої стійкості. Це значно полегшить збірку будиночка. Потім всі ці дрібні шви можна буде замаскувати білковою піною або ж розтопленим шоколадом.


Окрім цих деталей варто ще зробити з тіста основу під будиночок довільної форми, або ж використовувати будь-яку іншу підходящу поверхню.


І не забудбте про маленьку електричну чайну свічечку, яку можна буде покласти в будиночок, включити і яка зможе освічувати ваші різнокольорові вітражі! ;) 

Успіху та натхнення! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар