Сторінки

неділю, 24 серпня 2014 р.

Мальта. День 4. Гхар-Далам, Папай, Голуба Лагуна

Сьогодні на порядку денному Гхар-Далам (мальт. Għar Dalam, дослівно "Печеря темряви"). Глибина печери - 144 метри, але для відвідувачів відкрито лише перші 50 метрів. На вході до печери розташований музей, де представлені найважливіші знахідки. 


В печері знайдено велику кількість кісток тварин, що належали до різних періодів часу. Для прикладу: останки карликового гіпопотама (вимер близько 180000 років тому) та карликового оленя (вимер 18000 років тому).  


У 1980-му році з музею були викрадені важливі експонати - останки карликових слонів та череп дитини епохи неоліту. Сам музей виглядає доволі дивно - величезні стенди з уламками кісток, що поєднуються в якісь химерні візерунки. Розібратися в цьому хаосі таки важко :)


Оглянувши музей, заходимо в печеру, яку в роки Другої світової її використовували в якості бомбосховища. В печері вчені виявили декілька шарів кісток тварин, що вимерли наприкінці останнього заледеніння, а також сліди найбільш раннього перебування людини на Мальті близько 7400 років тому. 


Печера складається з 6 шарів. 

  • Шар домашніх тварин (корови, коні, вівці, кози, також людські останки, кераміка).
  • Шар вапняку.
  • Шар оленів (карликовий олень, бурий ведмідь, червона лисиця, вовк, лебеді, гігантські черепахи та миші-полівки.
  • Шар гальки (залишився від річки, що протікала через печеру) 
  • Шар гіпопотамів (кістки гіпопотамів та карликового слона)
  • Глиняний шар без кісток (виявлено лише відбитки рослин).

Окрім залишків давніх тварин, в печері також знаходяться сталагміти, які повільно ростуть собі сотнми тисяч років.. 


В печері прохолодно, не хочеться виходити знову на спеку). Але час рухатись далі. Сідаємо в машину і прямуємо до дуже цікавого поселення Попая (англ. Popeye Village)


Село Попай (Popeye Village) - група дерев'яних споруд в бухті Анкор Бей на північному заході острова Мальти. Цікавим є те, що його збудували спеціально для зйомок в 1980-ті роки фільму "Попай". Будівництво розпочалось в 1979 році і тривало 7 місяців. Було побудовано 19 дерев'яних будинків. Сотні тисяч колод прибули з Нідерландів, деревина для дахів - з Канади, а на скріплення всього цього добра пішло вісім тон цвяхів.


Фільм зняли (не бачила ще, варто б переглянути якось), а село залишилось і перетворилось у важливе туристичне і розважальне місце, яке манить до себе своєю красою та незвичністю. Тут ми випадково познайомилися з приємною парою з Польщі - старшими чоловіком та дружиною, розговорилися..  


Вдосталь нафотографували бірюзової води та нависаючих над нею скель. Надзвичайно мальовнича місцина!


Рухаємось далі. Залишаємо машину на парковці, сідаємо на кораблик та пливемо на острів Коміно.. 


Залишаючи позаду себе киплячий молочний шлейф піни..


"Український" паром :)


Минає зовсім трохи часу і ми вже на острові. Коміно (мальт. Kemmuna) - острів у Середземному морі, входить до Мальтійського архіпелагу та є територією держави Мальта. Розташований між островами Мальта та Гоцо. Загальна площа острова становить 3,5 км². Постійне населення острова становить 4 особи, серед яких священик, поліцейський та наглядач маяка. Тут проходили зйомки фільмів "Троя" та "Граф Монте-Крісто".


Біля Коміно розташований маленький острів Комінотто, а поміж них - відома та суперпопулярна Блакитна лагуна. 


От вона, Голуба лагуна у всій своїй красі! Кришталево чиста вода бірюзового незвичайного кольору. Купатись в ній - одне задоволення. Єдиний недолік полягає в тому, що Лагуна - дуже популярне туристичне місце. Тому людей там як мурах у мурашнику. І як мурах тягне на солодке, так і туристів тягне до Голубої лагуни :) А ще тут нема як таких піщаних пляжів, приходиться вмощуватися на камінні.  


Якщо вам хочеться весь день провалятися на приємному піщаному пляжі на сонці чи під парасолькою, купатися в морі, відпочиваючи душею і тілом в затишку та спокої і якщо вам не до душі величезна кількість відпочиваючих на квадратному метрі суші та моря, то вам точно не сюди :) Але відвідати Коміно та Голубу лагуну потрібно обов'язково! Тут справді дуже і дуже красиво!


Під кінець дня людей ставало все менше і менше, що, звісно, тішило. Але час повертатись. До корабликів вишикувались довгі черги.. І от ми вже пливемо назад на острів Мальта, пропливаючи повз мальовничі печери та скелі.


В численних печерах переховувалися колись пірати..




І знову ця бірюзова гладь води!..


День 5. Продовження..

Немає коментарів:

Дописати коментар