Експерименти з хлібом продовжуються! Сьогодні я вирішила приготувати ось такий ось незвичний плямистий хліб. Процес виявився дуже цікавим і захопливим. Для приготування такого хліба я скористалася технікою Мільфіорі (італ. Millefiori). Мільфіорі - це склодувна техніка для виготовлення скляних виробів з декоративними візерунками. З цією технікою я познайомилася вже дуже давно, ще при виготовленні своїх прикрас з полімерної глини. А так як працювати з полімерною глиною зараз у мене нема можливості, то буду застосовувати цю універсальну техніку у кулінарії :)
- 400 г пшеничного борошна
- 250 мл теплої води
- 50 г цукру
- 0,5 ч.л солі
- 5 г швидкодіючих дріжджів
- Пару капель ванільної есенції
- 20 г олії
- 5 г темного какао + 1 ст.л води
- 15г темного какао + 2 ст.л води
Приготування:
- У глибоку посудину просіяти борошно та додати до нього всі інші сухі інгредієнти (дріжджі, цукор та сіль), добре перемішати
- Додати теплу воду, олію та пару капель ванільної есенції (або ж пакетик ванільного цукру) та замісити м'яке ніжне еластичне тісто, що не липне до рук
- Тісто поділити навпіл. З однієї частини сформувати кулю, помістити її у глибоку посудину, закрити харчовою плівкою і поставити у тепле місце для збільшення об'єму вдвічі (близько 1 год)
- З іншої частини тіста будемо формували леопардові плями. Тісто знову поділити навпіл
- До однієї частини тіста додати 5 г какао, розмішаного з 1 ст.л. води. Добре вимісити тісто до однорідного кольору. Це буде світліша частина плям
- До іншої частини тіста додати 15 г какао, розмішаного з 2 ст.л. води. Добре вимісити тісто до однорідного кольору. Це буде темніша частина плям
- Кожний вид тіста помістити в окрему глибоку посудину, закрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце для збільшення об'єму вдвічі
- Коли тісто підійде, обім'яти його і залишити ще на 15-20 хв
- Після цього розділити кожний вид тіста на 7 частин. В загальному повинно бути 21 кулька: 7 білого кольору, 7 - світло-коричневого та 7 темно-коричневого
- З кожної світло-коричневої кульки формуємо тоненькі "ковбаски", кожну кульку темного та білого кольорів розтачуємо у пласт
- Потім кожну світло-коричневу "ковбаску" огортаємо спочатку одним пластом темного тіста, а потім - одним пластом білого
- Таким чином у нас утворилося 7 товстих "ковбасок". Акуратно розтягуємо їх, видовжуємо та розрізаємо навпіл
- Форму для хліба застелити папером для випікання. Викласти "ковбаски" у форму, при потребі видовжуючи їх до розмірів форми
- Форму накрити харчовою плівкою та поставити у тепле місце, поки об'єм хліба не збільшиться вдвічі.
- Опісля закрити форму фольгою і випікати в розігрітій до 190° духовці близько 45 хв. Потім зняти фольгу і залишити хліб підрум'янитися в духовці ще хвилин на 5
- Витягти з форми і дати повністю охолонути
Ось такий вийшов симпатичний хліб
Смачного! :)
Немає коментарів:
Дописати коментар