Сторінки

вівторок, 28 вересня 2010 р.

Так народжуються ялинкові прикраси :)

Напевне в кожного гарні спогади  дитинства пов`язані якоюсь мірою з новорічними та різдвяними святами.  І звичайно ж з ялинкою, без неї якось і свято не свято :) Згадую собі оті старенькі радянського випуску ялинкові прикраси, простенькі і невибагливі, переважно однотонні, рідше з якимось нескладним узором.. То не то що зараз, давно пройшли вже ті часи. Зараз просто очі розбігаються від розмаїття ялинкових прикрас! Нещодавно я мала нагоду власноручно долучитися до такого дуже цікавого процесу - створення ялинкової іграшки. Також дізналася багато цікавої і пізнавальної інформації.

Отже, перш ніж прикраса потрапить на гілочку святкової ялинки, вона повинна пройти декілька етапів:

1. Народження

Народжується кулька із довгої тоненької скляної трубочки, один кінець якої нагрівають, а інший "надувають", видихаючи в нього повітря. Це дуже складне завдання, оскільки процес його виконання не автоматизований, все робиться власноруч і власними легенями). Як нам розповідали, з великої кількості бажаючих стати склодувами, навіть після багатьох тижнів тренувань, лише 2-3 опановують цю роботу! Потрібно якесь шосте чуття, щоб навчитись видувати правильну практично до міліметра форму кульки.

2. Сріблення

Автомати впорскують в кожну іграшку певну суміш, іграшку струшують, щоб внутрішні стінки рівномірно зафарбувались, потім її опускаються в гарячу воду для пришвидшення процесу і далі вона прямує до...

3. Фарбування

Ну тут все зрозуміло.  Саме тут іграшки стають червоними, зеленими, синіми, жовтими.. Постійне вдихання ароматів фарби річ, звичайно, не найприємніша, але є як є..

4. Художній розпис

Сюди потрапляють вже пофарбовані іграшки, на які майстрині-художниці наносять тоненькими пензликами візерунки, пейзажі та інші зображення. Цей етап є заключним і найбільш творчим та відповідальним, бо тут також є дуже актуальним вислів: "зустрічають по вбранні" :)  Як прикрасу розфарбуєте, таким і буде її життя :) Тут також можна і вкрити ялинкову прикрасу різноманітними блискітками або і іншими матеріалами.

Ось власне і мої найперші скромні візерунки, перша проба пера, чи точніше пензлика :)

Соснові гілочки
Ромашка
Гілочки винограду

Як виявилося, малювати на папері легше, ніж на скляній сфері. Перші мазки фарбою виходять дуже непевними та не такими, як ти собі плануєш та очікуєш) Це дратує і вимагає зосередженості та терпіня. Багато терпіння і багато зосередженості :) І ось вони, мої перші ялинкові іграшки! Соснові гілочки, ромашка та виноград :) Хочеться сказати, що виноградинки "вживу" виглядають трошки симпатичнішими) через прозорість скла ;)

P.S. Скидаю капелюха перед художницями по розмальовуванні іграшок! Впевненої руки та вдалих мазків! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар