Сторінки

вівторок, 13 листопада 2018 р.

Пряний та ароматний хліб-гарбуз

Після Хеловіну у вас залишилася парочка гарбузів і ви не знаєте, що маєте з ними зробити? А спечіть-но з них хліб! Він безсумнівно вдасться неймовірно смачним, пряним та ароматним. До того ж виглядатиме дуже ефектно! А скибочка гарбузового хліба з тоненьким шматочком вершкового масла згори  в поєднанні з ароматним гарячим чаєм ідеально підійде для холодних і дощових осінніх днів


  • 500 г пшеничного борошна
  • 7г швидкодіючих дріжджів
  • 250 г гарбузового пюре
  • 50 г коричневого цукру
  • 35 г олії
  • 10г солі
  • 150 г води
  • 1 ч.л кориці 
  • 1/5 ч.л. мускатного горіха
  • 1/2 ч.л ванільного екстракту
  • цедра з одного лимону
  • сік з 1/2 лимону
  • 1 яєчний жовток + 2 ст.л молока для змазки хліба
  • Товста кухонна нитка + ножиці

Приготування:

  • Насамперед потрібно приготувати гарбузове пюре. Для цього необхідно добре помити гарбуз, порізати на шматки, накрити фольгою та запекти в духовці до м'якості. Дати охолонути, опісля зняти шкірку. За допомогою блендера приготувати з м'якоті гарбуза пюре, відміряти 250 г.
  • Пшеничне борошно просіяти у глибоку посудину, додати дріжджі, цукор, сіль, спеції, цедру лимона та добре перемішати. До слова, мускатний горіх сильна і доволі різка спеція, то ж якщо ви не певні, чи буде вона вам до смаку у такій кількості, то, раджу, додати менше, на свій смак
  • Опісля додати гарбузове пюре, олію, ванільний екстракт та 150 г теплої води. Замісити тісто. Воно повинно бути м'яким, ніжним та еластичним. Однак в залежності від густини пюре та якості борошна, останнього може знадобитися трохи більше або ж менше. Тому, якщо тісто не перестає липнути до рук, та розпливається, то варто підсипати ще трішки борошна
  • Тісто накрити кухонним рушничком, поставити у тепле місце підходити, допоки його об'єм не збільшиться вдвічі (залежно від температури приміщення на це потрібно буде близько 1 год)
  • Після цього тісто обім'яти, накрити рушничком та знову залишити підходити, допоки воно знову не збільшиться приблизно вдвічі (близько 30-40 хв)
  • Коли тісто підійде вдруге, акуратно формуємо з нього кулю. За допомогою товстої кухонної нитки перетягуємо тісто, не надто сильно, але так, щоб були помітні майбутні щілинки "гарбуза"
  • Беремо ще три шматки нитки і перетягуємо ним тісто. В результаті тісто повинно стати схожим на гарбуз з 8-ома дольками
  • Хліб накрити рушничком та залишити в теплі ще на 20-25 хв. Опісля ножицями розрізати нитки та дуже акуратно повисмикувати їх з тіста, щоб максимально зберегти форму
  • Духовку розігріти до 200 ° С. Збовтати молоко з жовтком та змастити ним хліб, опісля відправити у духовку. Коли хліб добре зарум'яниться, зменшити температуру до 180° C, за потреби накрити хліб фольгою та випікати до готовності ще близько 40хв 


Смачного! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар