Сторінки

вівторок, 23 травня 2017 р.

Національний парк Плітвіцькі Озера (Nacionalni park Plitvička jezera), Хорватія

У вас з'явилося декілька вільних днів і ви не знаєте, куди себе подіти, а хочеться подивитись на щось цікаве і особливе? Тоді вам сюди, в Хорватію, до Плітвіцьких озер. 

Національний парк Плітвіцьких озер (хорв. Nacionalni park Plitvička jezera) є найбільшим, найстарішим та найбільш відвідуваним хорватський національним парком, що вляє собою гірський район з шістнадцятьма озерами різних розмірів, які живляться з численних річок та струмків та з'єднані між собою каскадними водоспадами. 

Територія парку величезна, то ж для зручності тут курсують електропоїзди, борознять бірюзову гладь озер пороми та катери. Зараз і ми скористаємося послугами водного транспорту, перепливемо на інший берег та на власні очі побачимо це неймовірне чудо природи. 


Перше, що кидається в очі, за що чіпляється погляд, що просто неможливо не помітити - це вода. Точніше не так сама вода, як її колір - всі відтінки насиченого бірюзового та ніжного аквамаринового кольору. Тут глибоко, але вода настільки чиста і прозора, що кожен камінчик, кожна гілочка, кожна нерівність дна видна як на долоні.


На Плітвіцьких озерах все живе своїм життям, в яке ніхто особливо не втручається. Старіють дерева, вмирають і падають у воду. Ніхто їх звідси не виловлює - навіть у них своя, важлива місія: вони швидко покриваються так званими "крейдяними рослинами", кам'яніють і утворюють тверді нашарування, які формують так звані дамби. Згодом вода розмиває їх і так утворюються нові каскади.


Їхати сюди бажано з самого ранку, коли ще нема надто багато людей. В тиші і спокої на безлюдних стежинах посеред лісу та галявин гуляти одне задоволення. А ще тут можна влаштувати фотосесію, Плітвіцькі озера ідеально підійдуть для цього :) 


Відносно недавно парк був недоступний для туристів, однак зараз тут проклали дерев'яні пішохідні доріжки та мости, що значно спрощує та робить взагалі можливим пересування парком.  


Якими б привабливо чистими не виглядали навколишні озера, як сильно не манили б вони своєю холодною кришталевою водою під час спеки, піддаватись спокусі та купатися в них категорично заборонено. Як і заборонено влаштовувати пікніки, розпалювати вогнища та вигулювати собак. Щоб не порушити природну рівновагу. Ба, навіть транспорт курсує по національному парку на екологічно чистій енергії. Тому дихається тут абсолютно легко і вільно, повітря п'янить свіжістю..


Звідки ж взялися ці водоспади та озера? А все доволі просто: води річки, що протікають крізь вапняк, за десятки тисяч років вимивали дрібні частинки, переносили їх, нашаровуючи гірські породи. Так утворювалися природні греблі, які в свою чергу утворили ряд мальовничих озер, водоспадів і печер. 


Озера пов'язані між собою, а водні маси верхніх і нижніх озерних систем безперервно змінюють навколишній ландшафт. 


Нові відкладення і нові водоспади утворюються безперервно. В цілому, озерний комплекс є дуже чутливою і нестабільної екосистемою.


Як я вже писала вище, територія парку величезна - 29 482 га. Тут знаходяться 16 великих та декілька менших озер, 140 водоспадів, 20 печер та унікальний буковий і хвойний ліси, що збереглися з давніх-давен і мають здатність до самовідновлення. 


Також парк є домівкою для ведмедів, вовків, рідкісних тварин та інших живих організмів.


В недалекому минулому, під час Югославської війни, територія національного парку не раз ставала ареною боїв. Кажуть, що з того часу її повністю розмінували, однак хто його знає.. Тому краще ходити лише протоптаними стежинами і не бавитись у першовідкривача ;)


Жителі водойм..


Якщо піднятися стежиною стрімко вгору, то можна побачити озерні "сходи"


Плітвіцькі озера поділяються на Верхні та Нижні. Загальна площа становить 217 га, а сумарна різниця між їхніми рівнями - 133 метри. 


Вигляд з тієї ж гори на стежину поблизу каскадного водоспаду. Неймовірно, чи не так?


Згодом вже втрачаєш лік водоспадам..


Це справді дуже красиво і сюди однозначно варто приїхати хоча б один раз


Однак варто розраховувати свої сили. Відстані тут чималенькі. Бажано мати зручне взуття. Ну і, звісно, бажано мати в запасі багато часу, щоб можна було спокійно і без поспіху оглянути все, що цікавить. 


Ну і ще, звісно, не забудьте доброго фотоапарата та гарний настрій :)


Про час, ціну та іншу важливу детальну та актуальну інформації можна дізнатися на офіційному сайті ось тут.


Можна безконечно довго дивитись на бурхливі потоки, що вирують і піняться, несучи свої води..


Я більш ніж переконана, що Плітвіцькі озера нікого не залишать байдужими. А раз ви вже приїхали в Хорватію, то окрім озер, тут ще багато чого є вартого для уваги. Але про це трохи згодом ;)

Продовження: Хорватія. Далі буде.. >>

Немає коментарів:

Дописати коментар