Сторінки

пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Гринвіч, "Катті Сарк" та Нульовий Меридіан. День Шостий.

Сьогодні ми на цілий день покидаємо Лондон і пливемо на кораблику до Гринвіча. Гринвіч (англ. Greenwich) - колишнє селище, що знаходиться за декілька кілометрів від Лондона вниз по Темзі, тепер є передмістям Лондона.


У Гринвічі пришвартований один з найвідоміших і єдиний збережений сьогодні чайний кліпер "Катті Сарк" (англ. Cutty Sark). Кліпер - швидке вантажне вітрильне судно з стрімкими обводами корпусу, відношення довжини і ширини якого дозволяло досягати високих швидкостей. "Катті Сарк" - корабель-музей, який можна оглянути за £12, а з ЛондонПасс - безкоштовно.


Що цікаво, корабель пришвартований не у воді, а "завис" в повітрі на металевих підпорах. Завдяки цьому відвідувачі можуть пройтися під днищем корабля і побачити те, що зазвичай сховане під водою.


Кліпер використовувався для доставки чаю з Китаю в Лондон. Однак популярність "Катті Сарк" принесли змагання на швидкість з кліпером "Фермопіли". Під час цього змагання судно потрапило в бурю і втратило кермо. Однак після прикрої аварії капітан Моуді не здався, а прийняв рішення продовжити змагання, витрачаючи час на спорудження нового імпровізованого керма в шторм, замість того, щоб зійти з дистанції на ремонт. Через незаплановану затримку "Катті Сарк" звісно прибула останньою, однак завдяки рішенню капітана назавжди увійшла в історію.


Зовнішній вигляд корабля дуже ефектний. Однак від оригінального корабля мало що залишилося - судно серйозно постраждало під час пожежі у 2007 році. Повторне відкриття після реставрації відбулося лише у 2012 році. За бажанням можна торкнутися кіля корабля. Чому б і ні? :)


В одній із кабін корабля..


Гринвіцький парк (англ. Greenwich Park) -  колишній парк для полювання, королівський парк і один з найбільших парків Лондона. А гринвіцькі білки зовсім безстрашні - не бояться брати їжу прямо з рук :)


Поділилися з білочкою шматком печенька - пішло на ура. Горіхів з собою нажаль не було.


На передньому плані вид на палац Квінс-хауз (англ. Queen's House) та Гринвіцький госпіталь.


Гринвіч відомий тим, що в ньому розташована Королівська Гринвіцька обсерваторія, якою проходить нульовий меридіан, що розділяє західну і східну півкулі. Гринвіцький меридіан (англ. prime meridian) -  географічний меридіан, який прийнято вважати початковим (нульовим) і від якого починають відраховувати довготи. 


Ну і як тут не піддатися спокусі, щоб не постояти одною ногою "тут", а іншою - "там"? :)


А от і сама Гринвіцька королівська обсерваторія (англ. Royal Observatory, Greenwich). Вхід - £9,50, з ЛондонПас - безкоштовно.


На сьогоднішній день в будівлі Гринвіцької обсерваторії знаходиться музей астрономічних і навігаційних інструментів.


Телескоп в приміщенні обсерваторії


А це - найстаріший об'єкт, до якого ви можете торкнутися рукою. Прилетів він з космосу і йому близько 4 500 000 000 років! Вражаюче, ні?


Також ми відвідали ще і планетарій. Правда я уявляла собі планетарій дещо по іншому.. Загалом це було щось схоже на перегляд документального фільму на півсфері під стелею в широких зручних кріслах в темряві, практично в лежачому положенні. Чесно кажучи, мене така атмосфера заколисувала і схиляла до сну :)

Пам'ятник Юрію Гагаріну на території обсерваторії.


Пам'ятник-макет корабля "Вікторія".


Ще трохи погулявши парком, повернулися назад до Лондона. А вночі зробили коротку вилазку для фотографування нічного міста..


Скидалося на те, що саме сьогодні випускники в костюмах з краватками та випускниці в вечірніх платтях святкували своє свято і теж вийшли на вечірню фотосесію, але не розрахували з одягом, постукуючи зубами від холоду і вітру :) Окрім нас і них на вулицях вже практично нікого не було. Місто потонуло в своїй особливій нічній атмосфері..


Красивий Лондон вночі! Але як же ж холодно! День же ж був такий сонячний, теплий і привітний..


Все, останнє фото і йдемо назад грітися і спати..


Як би там не було, але після нічної прогулянки спиться дуже добре :)


Наступне: Букінгемський палац, Королівські конюшні та Національна галерея. Лондон. День Сьомий. >>

Немає коментарів:

Дописати коментар