Піта (грец. πίτα; італ. pitta) - традиційний хліб країн Близького Сходу та Середземномор'я. Правильна піта повинна бути круглою, плоскою та порожньою всередині. Це, власне, і відрізняє її від інших різновидів хліба.
Для приготування "правильної" піти, тісто кладуть на гаряче деко та випікають при дуже високій температурі. Тоді воно не встигає підніматися рівномірно і починає розшаровуватися, а пара, що накопичується всередині, піднімає та утворює "шапку", а всередині піти утворюється порожнина, в яку, власне, потім і кладуть різноманітне наповнення з овочів або м'яса

- 500 г пшеничного борошна
- 300 г теплої води
- 6 г сухих дріжджів
- 1 ч. л цукру
- 1 ч. л солі
- 2 ст. л оливкової олії
Приготування:
- У теплій воді розчинити цукор та дріжджі, перемішати та залишити на 5 хв, щоб дріжджі активізувалися
- У глибоку посудину просіяти борошно, додати сіль, теплу воду з дріжджами та олію
- Замісити м'яке, ніжне та еластичне тісто. Накрити кухонним рушничком та залишити при кімнатній температурі на годину, допоки тісто не збільшиться вдвічі
- Опісля обімнути тісто, накрити рушничком та залишити ще на 15-20 хв
- Розділити тісто на 6-7 рівних частин
- З кожної частинки сформвати кулю та розтачати у тоненький круг товщиною трохи менше одного сантиметра
- В духовку покласти деко та ввімкнути температуру 230° С
- Коли духовка нагріється до потрібної температури, на гаряче деко викласти розтачані шматки тіста та випікати 5-6 хвилин. Завдяки високій температурі тісто дуже швидко почне підніматися та заокруглюватися. Важливо слідкувати, щоб тісто не пересохло
Смачного! :)
Немає коментарів:
Дописати коментар