Сторінки

вівторок, 21 травня 2019 р.

Запіканка із сиру та маку "Нестерка"

Ароматна, ніжна, в міру солодка сирно-макова запіканка. Добре охолоджена, вона ідеально смакуватиме до гарячої ранкової кави або ж вечірнього чаю :) Рецепт цієї чудо-запіканки взяла звідси.


Для пісочного тіста:
  • 250 г пшеничного борошна
  • 125 г вершкового масла
  • 80 г цукру
  • 1 яйце
  • дрібка солі

Для сирної начинки:
  • 600 г домашнього сиру
  • 120 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г вершкового масла
  • 2-3 ст. ложки лимонного соку
  • 1 ст. л ванільної есенції

Для макової начинки:
  • 200 г маку
  • 150 мл молока
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г цукру
  • 1 ч.л цедри лимону

Приготування пісочного тіста:
  • Просіяти пшеничне борошно у глибоку посудину, додати цукор та дрібку солі, добре перемішати
  • Охолоджене масло (прямо з холодильника) натерти на грубій тертці до борошна
  • Швидко перетерти борошно з маслом руками до утворення крихт
  • Додати одне яйце та швидко вмішати його в тісто
  • Зібрати тісто в кулю. Якщо це ніяк не вдається, то додати 1 ст. ложку крижаної води 
  • Бортик та дно форми для випікання (діаметр - 18 см) застелити папером для випічки
  • Викласти тісто у форму та  рівномірним шаром сформувати з нього дно та бортик
  • Форму з тістом відправити до холодильника
  • Розігріти духовку до 180° С

Приготування макової начинки:
  • Промити мак та дати воді стекти
  • Залити мак молоком та довести до кипіння
  • На повільному вогні варити мак (без кришки, близько 15 хв), допоки практично вся рідина не випарується
  • Додати цукор та варити мак ще трохи, не забуваючи помішувати, доки цукор повністю не розчиниться
  • Зняти мак з вогню та додати до нього вершкове масло та цедру. Перемішати, щоб масло повністю розтопилося
  • Подрібнити мак будь-яким доступним способом (блендером або ж кухонним комбайном)

Приготування сирної начинки:
  • Перетерти сир будь-яким доступним способом (за допомогою блендера чи кухонного комбайна) до однорідного кремоподібного стану
  • До перетертого сиру додати яйця, цукор, ваніль, лимонний сік та за допомогою блендера чи комбайна з'єднати все до утворення абсолютно однорідної маси

Збір та випікання:
  • Витягти форму з тістом із холодильника. Ззовні форму обгорнути фольгою, щоб при нагріванні масло, яке виділятиметься з тіста, не стікало на дно духовки та не димілося
  • На тісто викласти макову начинку та рівномірно розрівняти
  • На шар маку акуратно вилити сирну начинку та акуратно розрівняти
  • Випікати при температурі 180 градусів близько 1 години
  • Сирна начинка не повинна збільшуватися в об'ємі. Якщо таке відбувається, це означає, що температура у духовці надто висока і її потрібно зменшити
  • Дати запіканці повністю охолонути, опісля поставити до холодильника
  • Охолоджена після холодильника сирно-макова запіканка смакує максимально смачно! 
Смачного! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар