Ароматна, ніжна, в міру солодка сирно-макова запіканка. Добре охолоджена, вона ідеально смакуватиме до гарячої ранкової кави або ж вечірнього чаю :) Рецепт цієї чудо-запіканки взяла звідси.

Для пісочного тіста:
- 250 г пшеничного борошна
- 125 г вершкового масла
- 80 г цукру
- 1 яйце
- дрібка солі
Для сирної начинки:
- 600 г домашнього сиру
- 120 г цукру
- 2 яйця
- 100 г вершкового масла
- 2-3 ст. ложки лимонного соку
- 1 ст. л ванільної есенції
Для макової начинки:
- 200 г маку
- 150 мл молока
- 50 г вершкового масла
- 50 г цукру
- 1 ч.л цедри лимону
Приготування пісочного тіста:
- Просіяти пшеничне борошно у глибоку посудину, додати цукор та дрібку солі, добре перемішати
- Охолоджене масло (прямо з холодильника) натерти на грубій тертці до борошна
- Швидко перетерти борошно з маслом руками до утворення крихт
- Додати одне яйце та швидко вмішати його в тісто
- Зібрати тісто в кулю. Якщо це ніяк не вдається, то додати 1 ст. ложку крижаної води
- Бортик та дно форми для випікання (діаметр - 18 см) застелити папером для випічки
- Викласти тісто у форму та рівномірним шаром сформувати з нього дно та бортик
- Форму з тістом відправити до холодильника
- Розігріти духовку до 180° С
Приготування макової начинки:
- Промити мак та дати воді стекти
- Залити мак молоком та довести до кипіння
- На повільному вогні варити мак (без кришки, близько 15 хв), допоки практично вся рідина не випарується
- Додати цукор та варити мак ще трохи, не забуваючи помішувати, доки цукор повністю не розчиниться
- Зняти мак з вогню та додати до нього вершкове масло та цедру. Перемішати, щоб масло повністю розтопилося
- Подрібнити мак будь-яким доступним способом (блендером або ж кухонним комбайном)
Приготування сирної начинки:
- Перетерти сир будь-яким доступним способом (за допомогою блендера чи кухонного комбайна) до однорідного кремоподібного стану
- До перетертого сиру додати яйця, цукор, ваніль, лимонний сік та за допомогою блендера чи комбайна з'єднати все до утворення абсолютно однорідної маси
Збір та випікання:
- Витягти форму з тістом із холодильника. Ззовні форму обгорнути фольгою, щоб при нагріванні масло, яке виділятиметься з тіста, не стікало на дно духовки та не димілося
- На тісто викласти макову начинку та рівномірно розрівняти
- На шар маку акуратно вилити сирну начинку та акуратно розрівняти
- Випікати при температурі 180 градусів близько 1 години
- Сирна начинка не повинна збільшуватися в об'ємі. Якщо таке відбувається, це означає, що температура у духовці надто висока і її потрібно зменшити
- Дати запіканці повністю охолонути, опісля поставити до холодильника
- Охолоджена після холодильника сирно-макова запіканка смакує максимально смачно!
Смачного! :)
Немає коментарів:
Дописати коментар