Сторінки

понеділок, 20 травня 2013 р.

Гаївки у Відні

"Ой, нумо, нумо, заплетемо шума,
Шума заплетемо, гуляти підемо!.."

19 травня відбулися довгоочікувані щорічні гаївки, організовані Товариством Української Молоді Австрії (ТУМА). На відміну від попередніх років, коли святкування відбувалося в Пратері, цьогорічні гаївки проводились на території Посольства України в Австрії. Зазначимо, що 19 травня - день, що припадає на третю неділю травня, а отже це національний день пам'яті жертв політичних репресій. У зв'язку з цим відбулася церемонія вшанування пам'яті жертв. З вступним словом виступив представник посольства України п. Василь. Всі присутні вшанували день пам'яті жертв політичних репресій хвилиною мовчання.


Далі з вітальним словом виступив о. Тарас, зазначивши, що люди, які боролися за правду, за кращу долю для своїх ближніх, за краще світле майбутнє, ті, хто віддали за це свої життя, не померли, бо вони перейшли до життя вічного. І так як в гаївках відображається оновлення природи, перехід від сну до пробудження, побажав, щоб у Воскресінні Господньому в житті кожної людини відбулося духовне переродження, оновлення та очищення.


Також до слова запросили голову Товариства Української Молоді Австрії Романа. Роман розповів про сфери діяльності товариства, про основні цілі та завдання, подякував усім за присутність та запросив розпочинати святкування гаївок.



Гаївки - традиційні обрядові пісні, пов'язані з приходом весни та пробудженням природи, це дорогоцінний культурний скарб наших предків. Виконуються вони у часі великодніх свят. У християнських традиціях гаївки відображають радість весняного пробудження після зими та радість Воскресіння Христового, супроводжуються веселими танцями, іграми та хороводами. А найголовнішим залишається те, що гаївки об'єднують та звеселяють, малюють посмішки на обличчях, наповнюють душі радістю, оптимізмом і вірою в перемогу добра над злом.

Отож, святкування розпочалось! Організатори запросили всіх присутніх на залиту сонцем галявину, роздали всім бажаючим тексти гаївок, щоб кожен міг долучитися до співу та веселощів.


Першою залунала "Вербовая дощечка"  у виконанні учасників. Спочатку якось трохи боязко і невпевнено, але з кожною хвилиною гаївка лунала все впевненіше, вільніше і гучніше.


В дружній і ненапруженій атмосфері діти, молодь і старші люди забавлялися і отримували від цього задоволення.


Весела і захоплива гра в "ремінь", здається, по особливому сподобалась учасникам, які значно пожвавішали і активно приймали в ній участь. А ті, хто не ризикнув стати в коло, спостерігали збоку з широкими посмішками на обличчях :)


 


"Жила-була царівна, царівна, царівна.
Жила-була царівна, царівна молода.."
                                   Гаївка "Царівна"


Діти тим часом співали "Подоляночку" та бавились у різноманітні цікаві ігри


Ще одним цікавим конкурсом було співання українських пісень. Учасники поділились на дві команди і змагалися між собою. Суть конкурсу полягав у тому, щоб заспівати найбільше українських народних пісень, які починалися на "Ой". Згадали такі гарні пісні як "Ой під вишнею, під черешнею", "Ой чий то кінь стоїть", "Ой у лузі червона калина" та багато інших. І все це під живий супровід скрипки, гітари, бубну та тамбурину.



Веселе дійство "заплітання шума", схоже на якийсь старовинний ритуал, що уособлює собою об'єднання і возз'єднання :)


Сила і міць - в єдності! Так було, так є і так буде завжди.


Перетягування каната


Жодна зі сторін не хотіла здаватись без бою, кожен прикладав максимум зусиль :)



Хочеться подякувати організаторам і всім учасникам за таке гарне і радісне дійство. Щирі дитячі посмішки та посмішки на обличчях дорослих свідчать про те, що гаївки вдалися! То ж з нетерпінням чекаємо наступних ;)
Більше фотографій можна подивитись тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар