Сторінки

пʼятницю, 13 серпня 2010 р.

Зорепад Персеїд 2010

Можна безмежно довго робити три речі: дивитись, як горить вогонь, як тече річка та.. як падають з безхмарного чистого неба Персеїди! :)

Ура! Прогноз погоди знову помилився! :) 12 серпня був чудовий (трохи, правда, спекотний) літній день без жодного натяку на дощ! Ніч виявилась просто фантастичною: жодної хмаринки, навіть місяця не було, сяйво якого значно ускладнювало б споглядання зоряного неба. Все сприяло тому, щоб я вдруге успішно могла поспостерігати за таким дуже цікавим природнім явищем як метеорний дощ або ж потік Персеїд.
Персеїди (Perseids) — метеорний дощ, за яким можна спостерігати щороку з 23 липня до 22 серпня. Пік його активності  припадає на 12 серпня.
Метеорний дощ Персеїд відбувається щорічно, коли Земля проходить через орбіту комети   Свіфта — Туттля. Комета наближається до Землі лише один раз в 135 років, але через її хвіст Земля проходить щороку. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, згорають у ній, спалахуючи, як зірки.
Нас, таких шукачів пригод, було  двоє. Ми сіли в електричку, яка повезла нас далеко від шумного сильноосвітленого Львова в тиху, спокійну і прекрасну місцину. Вчені вирахували, що пік метеорів припадатиме на 2.45 годину ночі. Тож вдягнувши теплий зимовий светер (мені чомусь було страшенно холодно і ознобило трохи), джинси і теплі шкарпетки, ми вирушили в поле дивитись на зірки і загадувати під ними бажання :)  

Шкода, що ми не врахували того, що будемо там не одні.. Ті кляті комарі! Вони доводили просто до сказу) Тому нас надовго не вистачило і ми повернулися з поля на широкий і просторий балкон будинку. З нього було видно лише половину зоряного неба, але це було набагато краще від боротьби з надокучливими комарами. Ми повсідалися на крісла і дивились, як по небу пролітали дрібні і досить навіть великі метеори..

Нажаль, зловити на фотоапарат якесь конкретне падіння метеору так і не вдалося, але звичайні зірки можна було фотографувати скільки душа забажає :)..

Найяскравіша цяточка на фото - то Юпітер :)



Тут його видно трохи краще



Просто сидіти і спостерігати як падають зірки то надто просто :) Тому ми вирішили порозглядати їх в телескоп)


А вже за допомогою телескопа можна зробити справді класні фото! Звичайно спочатку потрібно його добре і правильно налаштувати.

Фото зроблені за допомогою телескопа, штатива та фотоапарата







А от і Юпітер, теж сфотографований через телескоп




Ми навіть не зауважили як швидко пройшоа час! Подивилися на годинник - а з нього назустріч нам добігала 5-та година ранку.. Так як попереду на нас чекали великі діла, довелося піти спати, щоб хоч трохи відновити сили. Встати о 7 годині мені, на диво, було досить легко.. Поснідавши та випивши трохи червоного вина, ми успішно добралися ранішньою маршруткою до Львова, наверстуючи на м*яких комфортних кріслах недоспану нічку, і вже у Львові розійшлися по своїх справах :)

4 коментарі:

  1. Дуже гарно. Але то мабуть Юпітер, а не Меркурій :) Меркурія взагалі сумніваюся що можна побачити в телескоп - сильно він близько до сонця і маленький що ну.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, зараз я ту маленьку неточність виправлю :)

    ВідповістиВидалити
  3. А чому юпітер такий великий, а супутників не видно? Я як дивлюсь на нього то бачу супутники, а він сам зовсім невеликий...

    ВідповістиВидалити
  4. То так на фотці видно. А насправді у телескоп їх там видно.

    ВідповістиВидалити