Вже зовсім скоро настане Святий Вечір - вечір перед народженням Ісуса Христа. В дитинстві цей вечір був для мене завжди дуже особливим та казковим. Особлива атмосфера таємничості, запах хвої та ялівця, ягоди якого ми кидали на гарячу плиту кухні і вже за хвилину кімната наповнювалася святковими пахощами.. Напівтемрява, яку освітлювали лише гірлянди на ялинці та запалена свічка посеред запашних страв на столі. Багато років пройшло з того часу, багато чого змінилося, але відчуття дитячої радості та свята залишилися зі мною. А сьогодні я хочу поділитися маленькою частинкою цього великого свята - приготуванням дванадцяти святкових страв.
1. Кутя
Знову ж таки не можу не поділитись спогадами з дитинства. Яку ж довгу дорогу долали зерна пшениці, перш ніж потрапити до нашого святкового столу у вигляді куті! Спочатку пшеницю по зернятах перебирали, відсіюючи сміття. Потім її товкли у величезній ступі. Це потребувало значних зусиль і нам, малим дітям, заледве вдавалося зробити декілька ударів. Але ми відчували себе такими сильними і гордими :) Потім зерно сушилося на печі та протиралося руками від лушпиння.. А вже потім його замочували на ніч і наступного дня, на Святвечір, варили і готували кутю. Зараз, звісно, набагато простіше - в магазині можна купити практично все готове, однак з кожним спрощенням втрачається якась важлива частинка, якийсь маленький пазлик, якась малесенька деталь..
- 1 скл. пшениці
- 1 скл. маку
- 1 скл. горіхів
- цукор за смаком
- 2-3 ст. л. меду
- 1/4 ч.л. солі
Приготування:
- Очищену і підготовлену пшеницю заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, додаємо сіль та відварюємо на найслабшому вогні до готовності при закритій кришці. Зерно повинно увібрати в себе всю воду та залишатися розсипчастим.
- В ідеальному випадку мак потрібно залити кип'ятком та варити 2-3 хвилини. Воду відцідити. За допомогою макогону розтерти мак у макітрі, допоки він не побіліє. Тоді додати цукру та розтирати ще, поки цукор повністю не розчиниться. Але для цього потрібен відповідний посуд і відповідна сила в руках :)
- Якщо ані одного, ані іншого немає, тоді можна зробити простіше: купити готовий мелений мак, або ж перемолоти його у м'ясорубці з дрібним ситечком чи змолоти якимось іншим чином. Опісля залити кип'ятком, дати трохи настоятись, воду відцідити, додати цукру та перемішати. Однак смак маку буде вже не той.
- До звареного пшеничного зерна додати мак з цукром, порізані горіхи та мед за смаком. Ретельно перемішати.
2. Плетінка
Розкажу вам трохи своєї історії, такої далекої, але водночас такої близької. Бо коли ж, як не в дитинстві, все навколо здається таким неймовірним, казковим та захопливим? Всім відомо, що основною стравою на Святвечір є кутя. Однак не менш важливим у нашій родині був і хліб. Але хліб не звичайний, а дбайливо виплеканий руками і спечений в печі, на особливих дровах: грушевих або сливових, які додавали особливого аромату. Затоплювали піч. Коли дрова згорали, жар розсували по кутках а на розпечене дно кидали жменьку муки. Якщо мука швидко темніла - випікати хліб було ще зарано. Тоді вологим помелом злегка охолоджували дно і знову перевіряли температуру, кидаючи жменьку муки. А потім на велику круглу дерев'яну лопату, добре посипану мукою, клали хліб і дуже обережно перекладали в піч. Пишу це і наче через роки бачу весь процес прямо перед собою.. Дверці печі закривалися і всі наче завмирали в очікуванні.. І от за деякий час красуня-плетінка вже була на лаві, парувала і манила до себе.. На жаль, нема у мене рецепту того чудового ароматного хліба - я була надто малою, щоб думати про рецепти.. Тоді здавалося, що людина, яка завжди пекла той хліб, буде жити вічно..
- 500 г. пшеничного борошна
- 300 мл. води
- 1 ч. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 7 г. сухих швидкодіючих дріжджів
- 2 ст. л. олії
- 2 ст. л. маки
- 1 ст. л. цукру для посипки
Приготування:
- Просіяти борошно, додати до нього цукор, сіль, дріжджі, олію та теплу воду. Тісто вимішувати довго і старанно, допоки воно не перестане липнути до рук. Тісто повинно бути м'яке та та ніжне. Накрити рушником і поставити в тепле місце, щоби тісто підійшло (близько години).
- Коли тісто підійде, обім'яти його та залишити підходити ще раз, поки його об'єм не збільшиться вдвічі.
- Опісля розділити тісто на дві частини: більшу і трохи меншу. Більшу частину розділяємо на чотири рівні частини, формуємо з них чотири валики однакової довжини та товщини. Плетемо з них "косу", кінці защипуємо.
- З меншої частини робимо три валики і заплітаємо ще одну "косу". Меншу косу кладемо згори на більшу, накриваємо рушничком і залишаємо в теплому місці (20-30 хв).
- Коли хліб гарно підніметься, акуратно змастити його теплою водою, посипати маком та коричневим цукром.
- Випікати хліб в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин. Якщо верх швидко підрум'янюється, то прикрити хліб фольгою.
- Ще гарячий хліб загорнути в полотняний рушничок і дати йому в ньому "відпочити".
3. Узвар
Тут маємо широке поле для діяльності. Для узвару чудово підійдуть будь-які сухофрукти: сушені яблука, груші, сливи, ягоди, родзинки, курага..
- жменя сушених яблук
- жменя сушених груш
- родзинки
- курага
- 3 л. води
- цукор та мед за смаком
Приготування:
- Узвар найкраще готувати напередодні і залишити його на ніч настоюватись. Так він стане максимально смачним, насиченим, та ароматним.
- Сухофрукти добре промити в теплій воді.
- Залити холодною водою та поставити на сильний вогонь. Коли закипить, виключити вогонь повністю, закрити кришкою та залишити настоюватись. Готовий узвар добре смакує як теплим, так і холодним. За бажанням до готового узвару можна додати цукру або ж меду.
4. Пампухи з маком та сухофруктами
- 1 кг. борошна
- 1/2 л. води
- 14 г. швидкодіючих дріжджів
- 3/4 склянки цукру
- 1/2 ч. л. куркуми
- 1 п. ванільного цукру
- 2/3 склянки олії
- 1/3 ч. л. солі
- 1 ст. л. коньяку
- олія для смаження
- мак
- родзинки
- курага
- чорнослив
- сушені груші
Приготування:
- Просіяти борошно. Додати цукор, ванільний цукор, сіль, куркуму, дріжджі коньяк, олію та теплу воду. Замісити тісто, накрити рушничком та поставити в тепле місце на годину.
- Тим часом готуємо начинку. Мак перемолоти, залити кип'ятком та варити декілька хвилин. Добре відцідити воду та додати цукру за смаком. Сухофрукти залити кип'ятком та залишити на декілька хвилин. Порізати на дрібні шматочки.
- За годину обім'яти тісто та залишити його ще раз підходити в теплому місці.
- Коли тісто збільшиться вдвічі, з нього вже можна починати готувати пампухи. Розтачати тісто товщиною близько 1 см.
- Склянкою зробити легкі позначки на одній половині тісті. В центрі кожного позначеного кружечка покласти начинку, зверху накрити другою половиною тіста. Начинка виступатиме горбинками. Склянкою вирізати пампухи.
- Залишити пампухи в теплому місці на 15-20 хвилин. Опісля обсмажити їх у киплячій олії з обох сторін.
- Викласти на кухонні серветки, щоб стік лишній жир. Готові пампухи посипати цукровою пудрою.
5. Кисіль
- 1 л. компоту з вишнями без кісточок
- 3-4 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- цукор за смаком
Приготування:
- Кукурудзяний крохмаль розчинити в невеликій кількості води.
- Вишневий компот довести до кипіння, додати цукру за бажанням. Тоненькою цівкою вливати до киплячого компоту розведений водою крохмаль, постійно помішуючи його. Компот швидко почне густіти. Залежно від бажаної густини кисілю, можна додати більше або менше крохмалю.
- Готовий кисіль розлити у тарілки та охолодити.
6. Вареники з картоплею та капустою
- пшеничне борошно
- вода
- сіль
- картопля
- квашена капуста
- цибуля
- морква
Приготування:
- З борошна, солі та води замісити м'яке тісто, загорнути його у харчову плівку, щоб не обвітрювалося.
- Картоплю почистити, помити, зварити у підсоленій воді. Воду відцідити. Картоплю розімнути у пюре. Посолити та поперчити за смаком.
- Квашену капусту відтиснути від зайвої рідини, дрібно порізати.
- Дрібно порізати цибулю та обсмажити в невеликій кількості олії до прозорості. Додати до цибулі натерту моркву та обсмажувати до м'якості моркви. Опісля додати капусту обсмажити ще трохи.
- Шматок тіста розтачати, формочкою витиснути кружечки.
- На кожен кружечок викладати картоплю або капусту та формувати вареники.
- Варити вареники у підсоленій киплячій воді до того моменту, коли вони спливуть на поверхню.
7. Голубці з картоплею
- 1 головка капусти
- 500 г. картоплі
- 2 середні цибулини
- сіль
- чорний мелений перець
- 1 ст. л. борошна
- 1 ст. л. олії
Приготування:
- З капусти зняти пошкоджені листки, вирізати качан та опустити у підсолену киплячу воду. Коли верхні листки трохи розмякнуть, зняти їх за допомогою виделки. Так повністю розібрати капусту.
- З кожного листка капусти акуратно зрізати товстий білий "хребет".
- Картоплю та цибулю почистити, помити, дрібно натерти на "зірчастій" терці, відтиснути зайву рідину, посолити, поперчити, додати борошно та олію.
- На кожен листок капусти покласти картопляну суміш та загорнути рулетиком. Краї капустяного листка завернути всередину.
- Дно каструлі застелити листям капусти, на нього щільно один до одного викласти голубці. Залити підсоленою гарячою водою.
- Варити на найслабшому вогні близько години.
8. Грибна мачанка
Грибна мачанка, або ж грибна підлива, дуже добре смакує до вареників та голубців.
- 500 г. шампіньйонів
- 1 цибуля
- 2 ст. л. пшеничного борошна
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль за смаком
- чорний мелений перець
- 1/2 л. води
- 2 ст. л. лляної олії
Приготування:
- Шампіньйони добре помити, порізати на шматки. Цибулю почистити та дрібно нарізати.
- Обсмажити цибулю на соняшниковій олії до прозорості. Додати шампіньйони, посолити, поперчити, обсмажити, накрити кришкою та тушкувати до готовності.
- На сухій сковороді обсмажити борошно до золотистого кольору. Долити до муки 100 мл. води та ретельно розмішати, щоб не було грудочок.
- Гриби перекласти в каструлю, залити гарячою водою, додати розведене борошно та довести до кипіння. Чим більше борошна, тим густішою буде підлива, так що орієнтуйтеся на свій смак. Варити мачанку ще 5-7 хвилин.
- При потребі досолити та поперчити.
- Готову мачанку полити згори лляною олією.
9. Смажена риба
- 400 г. філе тріски
- сіль за смаком
- чорний мелений перець
- пшеничне борошно
- олія для смаження
Приготування:
- Філе помити (у випадку замороженої риби - розморозити), обсушити кухонною серветкою, порізати на шматки.
- До борошна додати столову ложку олії, сіль, перець та воду. Добре все перемішати, щоб не було грудочок. Тісто повинно бути по консистенції як густа сметана.
- Кожен шматочок риби занурити в тісто та обсмажити в олії з обох сторін.
- Смажену рибу викласти на кухонні серветки, щоб стік лишній жир.
10. Тушкована капуста
- 500 г. квашеної капусти
- 1 цибуля
- 2 моркви
- сіль за смаком
- чорний мелений перець
- 2-3 ст.л. олії
Приготування:
- Квашену капусту залити водою і варити на слабкому вогні до м'якості.
- Цибулю дрібно порізати та підсмажити у невеликій кількості олії.
- Коли цибуля стане прозорою, додати до неї натерту моркву. Обсмажувати до м'якості моркви.
- Варену капусту охолодити, опісля відтиснути руками. Додати до смаженої цибулі з морквою та тушкувати під закритою кришкою ще декілька хвилин. Заправити за смаком сіллю та перцем.
11. Квасоля з грибами
- 1 склянка великої білої квасолі
- 300 г. шампіньйонів
- 1 цибуля
- 1 морква
- сіль
- чорний мелений перець
- 2 ст. л. олії
Приготування:
- Квасолю залити великою кількістю холодної води та залишити на ніч. Опісля зварити квасолю на слабкому вогні до готовності. Воду відцідити.
- Шампіньйони помити, порізати на шматки, цибулю дрібно порізати, моркву - натерти на грубій терці.
- Обсмажити цибулю до прозорості, додати натерту моркву, обсмажити, додати гриби, посолити, поперчити, обсмажити на слабкому вогні до випарування вологи та до готовності грибів.
- До квасолі додати гриби, перемішати. Посолити та поперчити за смаком.
12. Грибна юшка
- 100 г. сушених білих грибів
- 1,5 л. води
- 1 цибулина
- 1-2 ст. л. олії
- сіль за смаком
- зелена цибуля
Приготування:
- Білі гриби замочити у великій кількості води на декілька годин, найкраще - на ніч. Опісля гриби декілька разів добре промити, порізати на шматки, залити чистою холодною водою і поставити варити.
- Довести до кипіння, посолити, зменшити вогонь до мінімального і варити до готовності близько 30-40 хв.
- Цибулю дрібно порізати та злегка обсмажити в олії до прозорості, додати до юшки та варити ще хвилин п'ять.
- Зняти юшку з вогню. Зелену цибулю дрібно порізати та додати до юшки.
А що на Святий Вечір готуєте ви?
Христос рождається!
Немає коментарів:
Дописати коментар