Сторінки

середу, 19 липня 2017 р.

Вердонська ущелина (Gorges du Verdon), Прованс. Франція

В пошуках лаванди ми опинилися у Валансолі. А звідси вже й рукою подати до Вердонської ущелини. Кажуть, вона - чудова. Поїдемо, перевіримо. Ось ми вже біля містечка Мустьє-Сент-Марі (фр. Moustiers-Sainte-Marie), над яким нависають високі суворі скелі. Звідси власне і починається вхід до Вердонської ущелини. Однак в містечку ми не зупиняємося, а рухаємося далі. 


Вердонська ущелина (фр. Gorges du Verdon) знаходиться у Верхньому Провансі, вона є найдовшою та найглибшою ущелиною у Франції. Її довжина становить близько 25 кілометрів, глибина сягає 700 метрів!


Найбільш видовищна частина ущелини - Вердонський каньйон (фр. Grand canyon du Verdon) знаходиться між поселеннями Castellane і Moustiers-Sainte-Marie. Каньйон дю Вердон вважається одним з найкрасивіших річкових каньйонів у Європі


Дорога наче не така вже і довга в кілометрах, однак часу на неї доведеться потратити багатенько. Але воно того варте однозначно! Вузькі дороги-серпантини біжать собі стрімголов вздовж ущелини, а за кожним новим поворотом відкриваються все нові і нові краєвиди, які то ховаються за деревами, то несподівано виринають знову і знову..


А потім в один прекрасний момент перед очима простягається бірюзова гладь озера Сан Круа (фр. Lac de Sainte-Croix).. Хіба ж не краса? 


Однак повторюсь мабуть вже всоте - фото й пловини тої краси не передають. Тому ось вам відео :) Однак навіть і відео не передасть всього того, що хотілось би ним передати. (От зберу всі частини відео докупи, тоді і закину сюди,  а поки що лишень ось такий невеличкий огризок :)


Невеличке поселення поблизу ущелини


Декільканадцять будиночків і гори з просторами навколо. В таких ситуаціях мене завжди навідують одні і ті самі думки: як живуть там люди? Чим вони там займаються?


Тільки-но відриваю погляд від будиночків, і знову вона - ущелина, наче прорубана в землі сокирою.. 


І в якийсь момент ти піднімаєшся високо-високо і бачиш це.. Тільки бачиш набагато ширше, набагато яскравіше, набагато чіткіше, набагато об'ємніше!


А коли сонце перестане так нестерпно палити і очі вже вдосталь наситяться краєвидами, можна зупинитись і піти поплавати в бірюзовій гладі вод озера. Саме те, що треба!


А в тій частині озера, що оперезане прямовисними скелями, можна покататися на човниках-каяках. Або обрати собі один з багатьох піших маршрутів. Вердонська ущелина настільки багатогранна, що який спосіб ви б не обрали, вона знайде чим вас здивувати і вразити! ;)



Немає коментарів:

Дописати коментар