Сторінки

неділю, 30 березня 2014 р.

Музей Карнунтум (Museum Carnuntinum)

Карнунтум (лат. Carnuntum) - древньоримське поселення, яке відносно недавно виявили археологи. Знаходиться воно на відстані близько 40 км від Відня, на півдорозі до Братислави, де сьогодні розташовується селище Петронель-Карнунтум (Petronell-Carnuntum). За  часів правління імператора Траяна, Карнунтум став столицею римської провінції (верхньої) Паннонії. Численні знахідки розкопок зберігаються у музеї Карнунтум (Museum Carnuntinum) в Бад-Дойч-Альтенбургу (2405 Bad Deutsch-Altenburg, Badgasse 40–46), який, власне, ми і відвідали. 


В другій половині 19-го століття вчені зайнялися активним дослідженням древнього міста Карнунтум. Багаточисельні розкопки принесли сенсаційні знахідки.


27 травня 1904 року імператор Франц-Йосиф офіційно відкрив Музей Карнунтум.


Вхід в музей коштує 10€, з Niederösterreich-CARD - безкоштовно.






Руїни древнього міста перетворено на археологічний музей під відкритим небом. До археологічного комплексу Карнунтум належать залишки язичницьких воріт, два амфітеатри, один з яких був четвертим за розмірами у всій Римській імперії, залишки міста та відбудовані заново будинки в стилі того часу.


Під час воєн Карнунтум декілька разів руйнувався, проте згодом відбудовувався. Він був центром римської культури в Паннонії доти, поки близько 400 року не був зруйнований остаточно. 

Амфітеатр



Язичницькі ворота Гайдентор (Heidentor). Ми приїхали саме вчасно - сонце якраз "проходило" через ворота, щоб сховатись наніч за горизонтом :)


Було вже достатньо холодно, сонце сховалося і поволі наближалися сутінки. Спостерігати таку картину - одне задоволення!


А по землі тоненькою смугою стелився туман..


Вже навіть тільки заради цього варто приїхати сюди, на місце колишнього древнього міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар