Сторінки

середу, 30 листопада 2016 р.

Вестмінстерське Абатство, Бункер Черчилля, Хмарочос "The Gherkin" та Музей Природознавства, Лондоні. День Четвертий

Погода зіпсувалася остаточно. Небо затяглося густими хмарами. Моросив дощ, наповнюючи повітря вогкістю, сирістю і холодом. Гуляти в таку погоду вулицями Лондона ідея не з найкращих. Думали-гадали, куди ж себе подіти і ідея назріла сама собою - Вестмінстерське абатство! А з нашими ЛондонПасами нам ще й не треба платити £20 за вхід - саме те, що треба.

Колегіальна церква Святого Петра в Вестмінстері (англ. Collegiate Church of St Peter at Westminster), або ж Вестмінстерське абатство - готична церква, одна з найвизначніших культових споруд, традиційне місце коронування, весілля та захоронення монархів Великобританії. Також абатство служить усипальницею для багатьох знаменитих людей, зокрема Ісаака Ньютона, Чарльза Дарвіна, Лорда Байрона, Чарльза Діккенса та багатьох інших.

Не зважаючи на дощ, черга перед входом була величенька. Фотографувати всередині заборонено. Красиво, дуже красиво, однак £20, як на мене, це надто дорого.  


Після абатства часу у нас залишалося одночасно і багато, і мало - потрібно було "вбити" трохи менше як півтори години. Отож "вбивати" цей час ми вирішили в бункері Черчилля - таємній штаб-квартирі та музеї (англ. Churchill War Rooms) визначного британця.  Ціна квитка - £17,25.


Музей детально відображає всі етапи життя Вінстона Черчилля. Здається, що вся інформація, яка тільки існує про цього визначного державного діяча, знаходиться саме тут і ніде нічого іншого і нового ви вже не знайдете. 


Коли великого противника нацизму Черчилля було призначено прем'єр-міністром, то на першій своїй промові він виголосив такі слова: "Мені нема чого запропонувати британцям, окрім крові, тяжкої праці, сліз і поту." А коли він вперше побачив свій підземний бункер, то задоволено сказав, що звідси він буде керувати війною. В бункері можна оглянути його особистий кабінет та спальне приміщення та особистий фаянсовий нічний горщик :)


Для справжніх поціновувачів та фанатів бункер Черчилля - це справжня знахідка. Ну а в магазинчику (як же без цього) можна прикупити собі сувенірчика якогось тематичного або ж футболку з фотографією одного з найвпливовіших чоловіків Британії. 


Час ми вбили доволі успішно і навіть з певною користю. А тепер йдемо до хмарочосу Сент-Мері Екс 30 (англ. 30 St Mary Axe, або ж "The Gherkin"). Ось він, красень, на фото. Хоча, який же він огірок? Хмарочос - писанка і ніяк інакше! Сьогодні у нас заброньований столик на найвищому його поверсі.


Шкода, погода так і не покращилася. Важкі хмари не розійшлися і вигляд з висоти пташиного польоту виявився трохи не таким, який ми очікували.


Тауерський міст


До слова, потрапити всередину хмарочосу не так то просто. Хіба, звісно, якщо ви працюєте там і маєте особису перепустку.


Однак потрапити на оглядовий майданчик таки можна, заздалегідь забронювавши столик в ресторані та пройшовши перевірку на вході. 


Чесно кажучи, атмосфера в ресторані була якоюсь доволі незатишною. Однак це відчуття поволі згладилося.


Скидається на те, що це був найдорожчий обід за всі роки наших подорожей :)


Але якщо вже бути повністю об'єктивним, то це все було ну дуууже смачно! А окрім того красиво і естетично оформлено. І на такій висоті.  І з Лондоном як на долоні. Ну і не кожен же день.. Один раз спробувати можна :)


А потім ми ще трохи прогулялися по поверхах у пошуках гарного краєвиду за вікном :)


Лондон - місто контрастів. Окрім таких-собі музеїв з дорогими вхідними білетами є і ряд дуже цікавих і цілком безкоштовних. І зараз ми саме до одного з таких і рухаємося - до музею природознавства. Музей природознавства (англ. Natural History Museum) - четвертий за відвідуваністю музей у Великій Британії. Основу колекції становить зібрання доктора Ганса Слоуна (1660 - 1753), яке включає гербарій та скелети тварин і людини.


Іхтіозаври (лат. Ichthyosauria) - ряд вимерлих мезозойських морських хижих плазунів.


Мегатерій (лат. Megatherium) - вимерлий рід велетенських лінивців (від 2 млн до 8 тис. років тому) на території Південної та частині Північної Америки. 


Череп людини Homo sapiens та її далеких родичів


Скелет Барионікса (лат. Baryonyx) - хижого динозавра з родини спинозаврових, що жив на території Європи. 


Трохи світлових та візуальних ефектів :)


Рухома модель тиранозавра.


Модель семимісячної дитини розміром з дорослу людину.


Модель клітини.. Музей величезний і експонатів у ньому величезна кількість. Шкода, що часу до закриття у нас залишалося не так вже і багато і оглянути повністю все так і не вдалося.


Неподалік музею знаходиться Гайд-парк (англ. Hyde Park) - великий красивий Королівський парк, ідеальний для прогулянок, пробіжок, активного та не дуже активного відпочинку. В парку також знаходиться Кенсінгтонський палац, оточений Кенсінгтонськими садами. Меморіал принца Альберта (англ. Albert Memorial) в неоготичному стилі.


Лондонський королівський Альберт-Хол мистецтв і наук (англ. Royal Albert Hall of Arts and Sciences) - меморіал на згадку принца Альберта.


Кенсінгтонський палац (англ. Kensington Palace). Принцеса Діана офіційно вважалась хазяйкою цього палацу від моменту шлюбу і до самої своєї смерті. Сьогодні ж палац є офіційною резиденцією герцога і герцогині Глостерських, Кентських та їхніх нащадків.


Палац оточений красивими Кенсінгтонськими садами (англ. Kensington Gardens), що є частиною Гайд-парку.


День виявився дуже насиченим! Вечоріє, час повертатися в готель..

Наступне: Британський музей та театр "Глобус" у Лондоні. День П'ятий >>

середу, 23 листопада 2016 р.

Тауер, Тауерський міст та корабель-музей "Белфаст", Лондон. День Третій.

..Мы летели вовсе не держась
Кто же из нас первый упадет
Вдребезги на Тауэрский мост...

Земфира - "Лондон"

На сьогодні у нас багато планів. Для початку відвідаємо лондонський Тауер (англ. Tower of London). Знаходиться він в історичному центрі Лондона на березі Темзи та є одним з найстаріших історичних споруд Великої Британії. А поруч знаходиться зовсім інший, сучасний модерновий Лондон з хмарочосами та хмародряпами. Ось таке місто контрастів.


Вхідний білет до Тауеру коштує £22.50, але з нашими ЛондонПасами вхід безкоштовний. Ми прийшли трохи швидше і довелося чекати, поки каси та музей відчиниться. Тауер довгий час слугував резиденцією англійських монархів, сьогодні ж він є одночасно пам'ятником історії, музеєм та одним із основних символів Лондона та й загалом всією Великої Британії.


Найстарішою частиною Тауера і одночасно найстарішим архітектурним пам'ятником всього Лондону є Біла Вежа (англ. White Tower). Вона слугувала для воєнних цілей, була в'язницею, а також резиденцією для короля і його придворних. До "Воріт зрадників" (англ. Traitors' Gate) по Темзі доставляли осіб, підозрюваних в державній зраді. 


Біла Вежа слугувала в'язницею та місцем смерті для багатьох осіб королівської крові.


Біла Вежа має чотири поверхи. На третьому поверсі знаходиться каплиця святого Іоанна та частина колекції зброї. На четвертому поверсі знаходиться основна частина колекції. Вона складається з старовинного озброєння - грецького, римського, англосаксонського. Також виставлені і лицарські обладунки, деякі вагою до 50 кілограмів. Тут знаходиться також колекція зброї, оформлена у вигляді дракона.


Поблизу Білої Вежі знаходиться клітка з круками. Тауерські круки (англ. Ravens of the Tower of London) мають символічне значення для Британії. Вони знаходяться на державному забезпеченні і за ними доглядає спеціально уповноважений член церемоніальної єменської варти Тауера - Доглядач Круків (англ. Ravenmaster).


Кожен крук має свій "паспорт", в якому задокументовані його ім'я, дата, місце народження, стать, особливості поведінки. Що цікаво, найстарший крук дожив до глибокої старості - до 44 -ох років! Існує повір'я, що якщо круки покинуть Тауер, то Британській монархії настане кінець. 


Також можна прогулятися по тауерських мурах та роздивитися тварин, зроблених з дроту та сітки художницею Кендрою Хейст (англ. Kendra Haste). 


Вид з мурів на одну з вуличок Тауера.


Справа на фото - Біла Вежа, а велика споруда зліва - це казарми Ватерлоо. 


В казармах знаходиться скарбниця Британської імперії: корони, скіпетри, дорогоцінне каміння а також знаменитий Кулліан - найбільший з відомих алмазів, що після розділення прикрасив державний скіпетр та корону Британської імперії. Двері в скарбницю виглядають як в кращих голлівудських фільмах - товстенні, броньовані, ууух! 


Варта біля казарм Ватерлоо та Британської скарбниці. Таки так, там є що охороняти :)


А також всі бажаючі можуть подивитися театралізоване дійство під відкритим небом за участі костюмованих акторів.. 


В Тауері впродовж деякого часу діяв зоопарк. Спочатку тут жили подаровані від європейських монархів три леопарди, білий ведмідь та слон. Згодом звіринець поповнився ще більшою кількістю екзотичних тварин.


Здається, оглянули все, що можна було оглянути. Потім посмакували дорогим тауерським морозивом і покинули територію Тауеру. Наступна наша ціль - Тауерський міст (англ. Tower Bridge). Сьогодні нам якраз вдалося побачити, як його розводять! Точний час розведення моста можна знайти на офіційному сайті.

З Тауерським мостом та Білом Клінтоном пов'язаний один курйозний випадок. Коли кортеж президента США проїжджав через міст, той несподівано (однак за своїм графіком) почав підніматися. В результаті цього автоколона виявилася розірваною по обидва сторони моста, що викликало мабуть суттєву паніку в охорони :) Але це був ніякий не замах і не теракт - просто під мостом пропливала чергова баржа :)


Тауерський міст - один з найкрасивіших символів Лондона. Він побудований в готичному стилі з пішохідними галереями вгорі, які дозволяють людям під час розведення моста переходити на інший берег. До цих галерей можна піднятися по гвинтових сходах, або ж на ліфті. Згодом в цих галереях відкрили музей, а в 2014 році був відкритий майданчик з прозорим дном. Тепер кожен бажаючий може полоскотати собі нерви,гуляючи по прозорому склу, під яким 44 метри висоти, які закінчуються темними водами Темзи. Квиток до оглядового майданчика, галереї та музею коштує £9.00, з ЛондонПас - безкоштовно.


В галереї знаходиться багато цікавої інформації про найвідоміші мости світу а також тут можна переглянути відео про будівництво моста. Щоб пройти в машинне відділення, потрібно вийти на вулицю, трохи пройтись і спуститися по сходах у ще одне приміщення. Музей  буде цікавий як для дорослих, так і для дітей. 


Раніше розведення моста відбувалося за рахунок гідравлічних двигунів під тиском пари, яка вироблялася чотирма котлами, в яких спалювали вугілля для вироблення необхідної енергії. Сьогодні ж двигуни працюють завдяки електриці.


Згадався цікавий момент. В одному з приміщень окрім нас і продавця сувенірів в куточку не було більше нікого. Мені треба було відлучитися на пару хвилин. І от коли я повернулася, то побачила цікаву картину: продавець сувенірів щось активно розказував Андрію, біля якого вже встигла зібратися невеличка група людей. Як виявилося згодом, Андрій зацікавлено розглядав якусь інформацію на стіні, продавець це помітив і запропонував розповісти про це більш детально. А тут і інші слухачі підійшли. Андрій сказав, що було цікаво і пізнавально. Отак от :)


Тепер ми відвідаємо ще один музей. Музей-корабель. HMS "Белфаст" (C35) (англ.  HMS Belfast (C35)) - військовий корабель Королівського морського флоту Великої Британії за часів Другої світової війни.


Під час Другої світової війни крейсер брав участь у бойових діях, зокрема в бою біля Нордкапа, в якому кораблі Великобританії потопили німецький бойовий корабель "Шарнхорст" (нім. Scharnhorst) та операції "Нептун"Також "Белфаст" брав участь в Корейській війні. А в 1971 році крейсер був відкритий для відвідувачів як корабель-музей 


Вхід в музей становить £14.50, ну а для нас знову безкоштовно :) Відразу хочу сказати, що корабель просто величезний! Для того, щоб оглянути його повністю, потрібно як мінімум декілька годин. Я була вражена! Коли ступаєш на борт корабля, то наче переносишся в минуле, потрапляєш в іншу епоху. Ось так виглядають місця капітана та штурмана на кораблі.


Ходиш по палубах і зачудовано розглядаєш найдрібніші деталі. Всі ці прилади, телефони, системи зв'язку, датчики, механізми.. Все як в кіно :)


Корабель, на якому є все, необхідне для життя в далеких морських водах. Окрім кухні, їдальні, складових приміщень та інших найнеобхідніших речей, тут є ще стоматологічний кабінет з повним набором знарядь "тортур" :) З кабінету доноситься різкий запах медикаментів та лякаючий звук бор-машини..


Є навіть не те що медпункт, а ціла операційна! Для глибшого занурення в атмосферу корабля, в багатьох приміщеннях розставлені фігури людей в тій чи іншій дії. І все це виглядає настільки правдоподібно, що іноді аж моторошно трохи.. 


Склад з боєприпасами.


Піднятися або ж спуститися на іншу палубу можна по вузеньких стрімких сходах. І ти отак і піднімаєшся по них - пооовільно, акуратно переставляючи ногу поза ногу, щоби не зірватися і не звалитися і одночасно уявляєш собі, як в два стрибки їх долав екіпаж у випадку якихось надзвичайних ситуацій :) Або ходиш по вузьких мостиках, а навколо - справа, зліва, знизу, згори - якісь труби, дроти, клапани.. І якщо ставалася якась поломка, то механіки мали точно знати куди йти і що робити.. Одним словом в голові було море думок.. 


Про "Белфаст" можна писати ще дуже довго і дуже багато. Але його варто побачити на власні очі. Це дуже добре, що є такий корабель-музей і я рада, що мені вдалося його побачити!


Саме наближається час закриття музею - варто пришвидшитись і вже не так детально все оглядати, а то якось лячно від думки, що нас тут зачинять і ми станемо на одну ніч свого роду експонатами музею :) Бо вражень на сьогодні вже і так більше ніж достатньо. Моросить дрібний дощ.. Йдемо до метро в очікуванні завтрашнього дня..

Наступне: Вестмінстер, Черчилль, "The Gherkin"... День Четвертий >>